Kuuluisat colliet meillä ja maailmalla

Lassie Come Home elokuva

Monelle meistä tulee pitkäkarvaisesta colliesta ensimmäisenä mieleen sankarikoira Lassie, joka on kuulunut oleellisena osana monen meidän lapsuuteemme. Lassie oli pitkäkarvainen skotlanninpaimenkoira, jonka amerikkalainen kirjailija Eric Knight herätti henkiin vuonna 1940 teoksessaan Lassie Come Home, eli suomennettuna Lassie palaa kotiin. Tämä teos muistetaan hyvin myös samannimisestä elokuvasta, joka julkaistiin vuonna 1934. Kyseisessä elokuvassa Lassie on suunnattoman älykäs pitkäkarvainen collie, jonka omistaa Joe niminen poika yhdessä perheensä kanssa. Rahanpulan kourissa perhe joutuu harmillisesti myymään Lassien toiseen perheeseen. Erityisesti Joella ja Lassiella on vahva tunneside ja tästä syystä poikaan suuresti kiintynyt Lassie karkaa uudelta omistajaltaan useasti palatakseen kotiin. Loppujen lopuksi Lassie viedään kauas Skotlantiin, josta se karkaa myös ja vaeltaa yksin pitkän matkan takaisin Joen luo.

Lassie-elokuvia on tehty yhteensä 12 kappaletta ja Lassie nähtiin myös amerikkalaisissa TV-sarjoissa, joita tehtiin vuosina 1954-1974, 1989-1991 sekä 1997-1999. Ensimmäinen Lassie (oikealta nimeltään Pal) kuului Weatherwaxin perheelle, joka on vastannut kaikista Lassie-elokuvissa ja televisiosarjoissa esiintyneistä koirista. Nämä koirat ovat olleet suoraan Palin jälkeläisiä ja uroksia, vaikka elokuvissa esiintyvä Lassie on tyttö. Lassie on myös yksi kolmesta koirasta, joka on palkittu omalla tähdellä Hollywood Walk Of Fame:lla.

Bobbie The Wonder Dog ja muita kuuluisia collieita

Collieita on käytetty myös muissa tunnetuissa elokuvissa, kuten esimerkiksi Babe – Urhea Possu elokuvassa, joka Lassien tavoin on osa monen lapsuutta. Tässä vuonna 1995 ilmestyneen elokuvan pääosassa on itse possu nimeltä Babe, mutta siinä esiintyy myös kaksi bordercollieta nimeltään Fly ja Rex. Fly esittää elokuvassa Baben sijaisäitiä ja Rex on hänen miehensä.

Kuuluisiin collieihin lukeutuu myös Bobbie The Wonder Dog, joka eli vuosina 1921-1927. Bobbie oli perheensä mukana matkalla Wolcottissa, Indianassa, kun sen kimppuun hyökkäsi kolme muuta koiraa. Tämän seurauksena Bobbie karkasi ja vaikka perhe yritti etsiä sitä epätoivoisesti, ei sitä enää löydetty. Perhe palasi takaisin kotiinsa Silvertoniin, Oregoniin murheen murtamana. Kuusi kuukautta myöhemmin, helmikuussa vuonna 1924, Bobbie palasi kuitenkin kaikkien hämmästykseksi takaisin kotiin likaisena ja väsyneenä, kynnet lähes täysin kuluneena. Bobbie oli matkannut kotiin yksin jopa 4800 kilometrin pituisen matkan.

Colliet populaarikulttuurissa

Collieita, aivan kuten muitakin koirarotuja on myös käytetty lukuisissa leluissa, kirjoissa, videopeleissä ja jopa kasinopeleissä. Kirjoista kuuluisimmat ovat edellä mainitut Lassie -kirjat, mutta tästä uljaasta koirarodusta on tehty näiden kirjojen lisäksi myös lukuisia muita romaaneja ja lyhyitä tarinoita. Albert Payson Terhune oli amerikkalainen kirjailija, koirankasvattaja ja toimittaja, joka kirjoitti useita lastenkirjoja. Hän tuli tunnetuksi erityisesti novelleistaan, joissa hän seikkaili rakkaiden collieidensa kanssa. Amerikassa Terhune nousi suureen suosioon 1900-luvun puolivälissä ja hänet tunnetaan siellä edelleen collieiden tähdittämistä kirjoistaan, mutta Suomessa häntä ei niinkään ole päässyt kansan tietoisuuteen.

Albert Payson Terhune julkaisi ensin lyhyitä kertomuksia colliestaan nimeltä Lad ja nimesi kirjan lyhyesti ja ytimekkäästä nimellä ”Lad Stories”. Näitä kertomuksia nähtiin lukuisissa amerikkalaisissa lehdissä. Hänen ensimmäinen novellinsa Lad: A Dog koostui kahdestatoista tarinasta, jotka perustuivat hänen omaan koiraansa. Ensimmäisen novellin jälkeen Terhune julkaisi yli 30 muuta koira-aiheista novellia, mukaan lukien kaksi muuta kirjaa rakkaasta koirastaan Ladista. Novelli julkaistiin vuonna 1919 ja se nousi Amerikassa bestselleriksi sekä lasten että nuorten aikuisten keskuudessa, ja vuonna 1962 siitä tehtiin myös elokuva versio.

Albert Payson Terhune oli paitsi kirjailija, myös koirien kasvattaja Waynessa, New Jerseyssä, jossa hän piti kenneliä nimeltä Sunnybank. Hänen tilansa on säilytetty ja se muutettiin Terhune Memorial Park -puistoksi, joka on avoinna vierailuille. Tilalla vierailevat voivat käydä katsomassa lukuisten Terhunen kirjoissa mainittujen koirien haudoilla, sekä tarkastella hänen kirja- ja koirapalkintoja Van Riper-Hopper Historic House -museossa. Kirjailijan mukaan on myös nimetty koulu (Albert Payson Terhune Elementrary School), joka on yksi yhdeksästä New Jerseyn peruskouluista. Koulun maskottina toimii luonnollisesti collie.

Marilyn Monroe ja collie

Kuuluisat ihmiset poseeraavat collieiden kanssa

Colliet ovat olleet esillä jo ennen Lassieta. Vuonna 1905 nähtiin jo ensimmäinen lyhytfilmi, jossa collie nimeltä Blair pelasti vauvan, joka oli kidnapattu mustalaisten toimesta. Tämä mustavalkoinen mykkäelokuva oli nimeltään ”Rescued by Rover” ja sen päätähtenä esiintynyttä collieta pidetään maailman ensimmäisenä koiraelokuvatähtenä.

Elokuvien ja kirjojen lisäksi collieita on nähty vuosien varrella myös lukuisten kuuluisien henkilöiden seurakoirina. Muun muassa enemmän kuin yksi USA:n presidenteistä on valinnut juurikin collien omaksi lemmikikseen: Benjamin Harrison, Calvin Coolidge, Herbert Hoover, Lyndon B. Johnson ja Jimmy Carter. Suomessa colliet eivät ainakaan vielä ole päässeet presidenttien koiriksi, mutta Sauli Niinistön ja Jenni Haukion Lennu-koirasta on tullut suuri some-ilmiö ja se on herättänyt hilpeyttä ja sympatiaa ympäri maailmaa suloisella olemuksellaan. Lennu on bostoninterrieri ja valtakunnan ykköskoira.

Collieita on nähty presidenttien lisäksi myös tunnettujen laulajien ja näyttelijöiden seurassa. Muun muassa John Lennon, Marilyn Monroe, Elvis Presley, Liz Taylor, Paul McCartney ja Kevin Costner ovat poseeranneet näiden hurmaavien koirien kanssa. Rakastetun lastenkirjan, Petteri Kaniinin luoja Beatrix Potter omisti myös collien nimeltä Kep, joka on myös mukana osassa hänen kirjoittamistaan kirjoissa.

Ensimmäisen maailmansodan aikana collieilla oli myös tärkeä tehtävä. Colliesta, joka omasi kuninkaalliset juuret ja joka oli alkuperäiseltä nimeltään Bum, tuli amerikkalaisten sotilaiden maskotti. Nimi vaihtui tuohon aikaan Bumista nimeen Bullets, joka suomennettuna tarkoittaa luoteja. Collie koiria käytetiin sodan aikaan myös viestin välittäjinä, eli kuljettamaan viestejä sotatantereella. Tähän tehtävään valittiin juurikin colliet siitä syystä, että ne olivat nopeita etenemään tulilinjalla ja osasivat väistää ympärillä räjähteleviä pommeja.