Pitkäkarvainen collie on upea ilmestys, tapasit sen missä tahansa. Pitkä, muhkea turkki tekee siitä elegantin, ja yhdistettynä korea ulkonäkö ja lempeä luonne tekevät siitä vastustamattoman koiran eri tarkoituksiin. Tässä artikkelissa kerrotaan siitä, mihin kaikkeen pitkäkarvainen collie taipuu koirana, oli sitten kyse työstä tai harrastamisesta. Jos tämä rotu kiinnostaa sinua enemmän, lue sivulta myös muuta tietoa pitkäkarvaisesta colliesta ja muista collie-roduista!

Pitkäkarvainen skotlanninpaimenkoira eli collie – yleiskatsaus

Suomessa collie on suosittu koirarotu. Pitkäkarvainen collie on hyvin suosittu vaihtoehto collie-rotujen keskeltä – ja kukapa pystyisi vastustamaan kolmessa eri värissä tulevaa näyttelykuningasta! Luonteeltaan pitkäkarvaiset colliet ovat ystävällisiä ja helposti lähestyttäviä. Paimenkoirille ominaisesti ne ovat myös erinomaisia työkoiria ja niillä on korkea työmoraali ja ne pitävät omistajan palvelemisesta erittäin paljon.

Harrastusmahdollisuudet pitkäkarvaisille collieille

Koska collie on yleisesti hyvin aktiivinen rotu, on niiden kanssa hyvä harrastaa jotain niin aivoja kuin kehoa aktivoivia lajeja. Lisäksi kilpailuhenkisille collie on erinomainen rotuvalinta, sillä ne suoriutuvat hyvin erilaisissa kilpailuissa! Erilaisia harrastusmahdollisuuksia collieille ovat esimerkiksi seuraavat lajit (perässä tiivistelmä siitä, mitä laji tarkoittaa):

  • Palveluskoiratoiminta – erilaisiin yhteiskunnallisiin tehtäviin koulutettuja koiria, kuten poliisikoira
  • Pelastuskoiratoiminta – esimerkiksi ihmisen etsintöihin romahtaneissa rakennuksissa tai maastoon kadonneen henkilön etsintään koulutettu koira
  • Näyttelyt – koiranäyttelyt, joissa rodun edustajaa arvioidaan niin ulkomuodon kuin luonteen perusteella
  • Toko eli tottelevaisuuskoirakoulutus – käytös- ja tottelevaisuuskoulutusta koirille: tarkoituksena on vahvistaa sidettä omistajan ja tämän koiran välillä ja saada omistaja hallitsemaan koiransa paremmin
  • Agility – erittäin vauhdikas ja aktiivinen harrastus, jossa toteutetaan erilaisia ratoja mahdollisimman nopeasti. Radat saattavat sisältää erilaisia esteitä, kuten putkieste, kiikkulauta, pujottelueste ja niin edelleen. Yksi suosituimpia harrastusmuotoja!
  • Paimennuskoiratoiminta – rodun alkuperäistarkoitus oli toimia laiduneläinten paimenkoirana. Tämä harrastusmuoto on vähentynyt vuosi vuodelta, mutta kilpailuja järjestetään edelleen.
  • Koiratanssi – uudenlainen harrastus collieille! Koiratanssissa tehdään tanssirutiini koiran kanssa ja esitetään se – usein liikkeet ovat temppuja, joita koiralle on opetettu.
  • Rally-toko – Agilitya ja tottelevaisuuskoulutusta yhdistävä laji, jossa suoritetaan rata erilaisin tehtävin.
  • Valjakkohiihto – Vähemmän suosittu talviurheilulaji, jossa koira vetää valjakkoa eteenpäin hangessa.

Erityisesti toko ja agility ovat kaiken kansan suosiossa, mitä tulee collie-rotuisten koirien kanssa harrastamiseen. Energiselle ja palveluhaluiselle pitkäkarvaiselle collielle sopii monenlaiset harrastukset!