Oletko harkitsemassa uuden koiran hankintaa? Kaipaatko aktiivista koiraseuraa, jolta löytyy luonnetta mutta joka sopii myös kotikoiraksi? Tämä artikkelin antaa lisätietoa hurmaavasta englantilaisesta koirarodusta nimeltä sileäkarvainen skotlanninpaimenkoira, eli tutummin sileäkarvainen collie. Lue lisää rodusta tästä artikkelista!

Sileäkarvaisen collien historia

Rodun historiaa pystytään varmuudella jäljittämään 1800-luvulle asti. Silloinen Englannin kuningatar Victoria oli kiinnittänyt huomionsa rotuun, ja loppujen lopuksi hänellä oli monia eri collieita elämänsä varrella. Tästä eteenpäin sileäkarvaisen collien historia on ollut värikäs, etenkin jalostusmielessä. Ensimmäistä kertaa nykymuodossaan sileäkarvainen collie ei ollut näyttelyiden kuningas, mutta käyttökoirana sitäkin suositumpi. Colliet ovatkin alun perin jalostettu nimenomaan karjan ja lampaiden paimentamista varten. Suomessa tätä rotua on tavattu virallisesti ensimmäisen kerran vuonna 70-luvulla, tarkemmin vuonna 1977.

Kennelliitto: millainen on sileäkarvainen collie?

Suomen Kennelliitto määrittelee jokaiselle koirarodulle ominaiset piirteet, joiden mukaan koiria esimerkiksi pisteytetään näyttelyissä. Kennelliiton luokituksen mukaan tämä rotu kuuluu ryhmään 1 “Lammas- ja karjakoirat” ja näin ollen käyttötarkoitus on olla paimenkoira.

Luonteeltaan sileäkarvaiset colliet ovat valppaita, energisiä ja palvelualttiita. Tämä rotu ei missään nimessä ole tai saa olla vihamielinen, vaan ystävällinen. Ruumiinrakenteessa erityistä huomiota sileäkarvaisen collien arvioinnissa kohdistetaan siihen, millainen pään rakenne koiralla on: tärkeää on esimerkiksi se, millaisessa suhteessa pää näyttäytyy koiran muuhun rakenteeseen verrattuna. Sileäkarvaisia collieita hyväksytään kolmessa eri värissä: blue merle, tricolor tai soopeli(-valkoinen). Blue merle -väriä kutsutaan suomeksi sinimarmoriksi ja tricoloria kolmiväriseksi. Kolmivärinen väritys koiralla tarkoittaa sitä, että koiran pääväri on musta ja koiralla on punertavia merkkejä esimerkiksi jaloissa. Sileäkarvaiset colliet ovat isohkoja koiria; niiden säkäkorkeus vaihtelee 51-61 sentin välillä, ja painoa on yleensä reilu kaksikymmentä kiloa.

Muuta tästä rodusta

Yleisesti ottaen colliet ovat todella suosittuja koirarotuja, ja sileäkarvainen collie ei eroa tästä millään tavalla. Näiden koirien terveys on yleisesti hyvä muihin rotuihin verrattuna. Sileäkarvaisen collien turkkia ei tarvitse leikata tai trimmata, vaikka koiralla onkin pohjavillaa.

Yksi tunnetuimpia sileäkarvaisia collieita Suomessa on varmasti tubettajatähti “Soikun” eli Sonja Hämäläisen omistama, urospuolinen Spock, joka on hurmannut monia eri sosiaalisen median kanavissa.