Jos bordercollieta pitäisi kuvata muutamalla lauseella, sanottaisiin sitä varmasti äärimmäisen monikäyttöiseksi työ- ja harrastuskoiraksi, jolta ei puutu luonnetta tai aktiivisuutta.

Tiivistelmä bordercolliesta

Bordercollieta pidetään yhtenä maailman vanhimmista koiraroduista, ja monet modernit koirarodut pohjautuvat nimenomaan bordercollieen. Muut collie-rotuperheen rodut, kuten sileäkarvainen skotlanninpaimenkoira ja pitkäkarvainen skotlanninpaimenkoira pohjautuvat jalostushistoriassaan nimenomaan bordercolliesta.

Bordercollien alkuperäinen käyttötarkoitus on ollut paimenkoira, eli sen tehtävänä on ollut paimentaa erilaista karjaa, erityisesti lampaita. Sen takia sille on kehittynyt erityisen hyvä paimenvietti, ja sen erityistaitona on paimentaa katseellaan.

Miten bordercollie eroaa muista collie-roduista?

Bordercollie eroaa ulkonäöllisesti aiemmin mainituista sileäkarvaisesta colliesta ja pitkäkarvaisesta colliesta merkittävästi. Bordercollie eroaa esimerkiksi värimaailmaltaan muista collieista: siinä missä muilla collieroduilla on sallittu vain kolme eri turkin värimuunnosta, bordercolliella niitä on uskomattoman paljon eri tyyppisiä. Ainoastaan täysin valkoinen turkki tai valkoinen liian dominoivana värinä on hylkäyksen syy näyttelyissä, kun puhutaan bordercollieista.

Toinen asia, joka nostaa tämän collie-rodun esiin muista saman rotuperheen koiraroduista, on sen älykkyys. Jotkut jopa väittävät, että bordercollie on yksi maailman älykkäimmistä roduista, ja ne ovat sen takia helposti koulutettavia. Älykkyys voi kuitenkin kääntyä myös omistajaa vastaan, jos koulutuksen jatkuvuudesta ei pidetä tarpeeksi huolta. Tämä kannattaa muistaa, kun aloitat bordercollien kouluttamisen.

Mitä bordercollien kanssa voi harrastaa?

Bordercollien kanssa harrastaessa vaihtoehtoja lajin valintaan ei puutu. Koska rotu on solakka ja aktiivinen sekä palveluhaluinen luonnostaan, sopii sen kanssa harrastettavaksi esimerkiksi Suomessa suosittu koira-agility tai tottelevaisuuskoulutus. Tämän koirarodun kanssa harrastaessa tulee kuitenkin pitää mielessä se, että koira rakastaa älyllisiä haasteita. Tarjoa siis tarpeeksi virikkeitä koirallesi, jotta se ei tylsisty.

Bordercollien “Eye”

Bordercollieta ei sanota ihan turhaan maailman parhaaksi paimenkoiraksi: bordercolliet voittavat maailmanlaajuisesti eniten paimennuskisoja ja ovat alansa ykkösiä. Erityisen hyviä paimenkoiria niistä tekee rodun erityispiirre, jota kutsutaan “Eyeksi” eli suomeksi “Silmäksi”. Tällä tarkoitetaan bordercollien uskomatonta kykyä paimentaa isojakin lammas- tai karjajoukkoja pelkällä katseellaan. Internetistä löytyy monia videoita, joissa demonstroidaan tätä bordercollieille ominaista paimennustapaa.

Bordercolliesta saat valloittavan kumppanin itsellesi tai perheellesi, kunhan muistat antaa sille tarpeeksi aktiivisuutta ja älyllisiä haasteita!