Oletko harkinnut koirarotua, jonka kanssa viihtyy niin kotona, harrastuksissa kuin kenttätyössä? Tämä artikkeli antaa lisätietoa valloittavasta koirarodusta nimeltä bordercollie. Lue lisää rodusta tästä artikkelista!

Historia

Bordercollie on alkuperäisrotu, mikä tarkoittaa sitä, että tämä koira on yksi maailman vanhimmista roduista ja muut muunnokset collie-rotuisista koirista on peräisin tästä kyseisestä rodusta. Kuten useimmat collie-koirat, tämäkin rotu on peräisin Englannin alueelta. Rodun virallistaminen on tapahtunut 1900-luvun alussa. Bordercollien historiassa se on ollut suosituin paimenkoirarotu ja tällä rodulla onkin paljon historiaa paimenkoirien jalostuksessa.

Kennelliitto: millainen koira on bordercollie?

Bordercollien käyttötarkoitus on Suomen Kennelliiton mukaan paimenkoira, ja se kuuluu FCI:n luokitukseen ryhmä 1. Tällä rodulla on hyvin selkeä jako ulkonäön suhteen: näyttelykoirat ovat usein tuuheampi ja pidempi karvaisia kuin käyttölinjaiset koirat, joiden turkki on usein lyhyt ja ulkomuoto solakampi. Turkin värin suhteen näyttelyissä on valinnanvaraa: kaikki värit hyväksytään, kunhan valkoinen väri ei dominoi koiran turkin väriä.

Kooltaan koirat ovat melko samankokoisia kuin muutkin colliet: niiden säkäkorkeus on ihanteellisesti reilu 50 senttiä. Urokset ovat selkeästi kookkaampia kuin nartut. Bordercolliella korvat ovat joko kokonaan pystyssä tai sitten pystyssä puoliksi.

Luonteeltaan bordercolliet ovat valppaita, fiksuja ja aina valmiina työntekoon. Ne ovat omistajalleen lojaaleja ja eivät millään tavalla arkoja tai aggressiivisia. Vihaisuus tai arkuus onkin selkeästi näyttelyissä virhe eli syy suoraan hylkäämiseen.

Muuta tästä rodusta

Bordercollie on Suomessa hyvin yleinen rotu, ja monet suosivat näitä hurmaavia koiria nimenomaan palvelusalttiin ja älykkään luonteen vuoksi. Vaikka bordercolliet on alunperin tarkoitettu ja kasvatettu erilaisen karjan paimentamiseen, voi niiden kanssa harrastaa laajasti muutakin: esimerkiksi agilityn harrastaminen näiden koirien kanssa on yleistä. Bordercolliet pitävät älykkyytensä vuoksi myös temppujen opettelusta, ja ne pärjäävät pienen opettelun kautta haastavimmissakin tehtävissä.

Yleisesti ottaen nämä koirat ovat hyvin terveitä, mikä voi osittain johtua siitä, että tämä koirarotu on yksi alkuperäisroduista ja ulkonäkövariaatioita on paljon (eli rotua ei ole muokattu kasvatuksella liikaa). Joillain koirilla on kuitenkin ilmennyt lonkkasairauksia, joten koiraa valitessa kannattaa ottaa vanhempien sairaushistoria huomioon.