Collie rasinformation

Angående typen

Den magnifika Collien är en av de mest kända och omtyckta hundraserna i världen tack vare att den har varit en framstående figur inom populärkulturen de senaste hundra åren. Den helbelagda, grova formen av Collie är den de flesta känner till, men det finns också en slätare, slankare variant. Höjden på en Collie kan variera allt från 22 till 26 tum, men trots sin storlek är denna herder överraskande smidig. Den grova versionen har en av de mest fantastiskt flamboyanta pälsarna i hundriket, medan den släta variantens charm är mer diskret men inte mindre givande. Färgerna sobel och vit, tricolor, blue merle eller vit kan ses i pälsen av båda slagen. Collie-älskare känner stor tillfredsställelse i den sofistikerade kilformen på rasens huvud, som har rörliga öron och mandelformade ögon som kan förmedla ett brett spektrum av känslor. Collies är kända för sin varma läggning mot ungdomar och gör utmärkta tillskott till familjer som husdjur. Sällskap och konsekvent aktivitet är avgörande för hälsan hos dessa snabba och atletiska hundar. Med måttlig vägledning lär barn sig gärna och snabbt. Colliens ståndaktiga temperament, angelägna intelligens och obestridliga hängivenhet har gett den en plats i folkloren.

Historia

Den djupa och oändliga tillgivenhet som drottning Victoria kände för Skottland lämnade en outplånlig prägel på Collies historia. Det var den hundälskande drottning Victoria som under andra hälften av 1800-talet var ansvarig för att popularisera den lokala vallningsrasen bland sina hovmän och undersåtar. Under sina många längre vistelser på Balmoral Castle, som ligger i det skotska höglandet, tillbringade Victoria mycket tid där. Hennes passion för Collies var drivkraften till rasens snabba uppgång från dess ursprung som en enkel herdehund till dess nuvarande status som en global hundkändis.

Man tror att romarna introducerade Colliens förfäder till Skottland under deras invasion av Storbritannien under det första århundradet av den gemensamma epoken. Detta skulle placera ankomsten av Colliens förfäder till Skottland cirka 2 000 år före drottning Victorias födelse. Det romerska vallbeståndet och de inhemska hundarna föddes upp tillsammans under flera århundraden. Vi kan spekulera i att en trofast hund som fötts upp för att valla får och idag känd som Collie dök upp någon gång under denna långa historia som det aldrig skrevs om. (Namnet Collie tros ha sitt ursprung från namnet på en specifik stam av svartfår som kallas colleys, enligt en teori som är ganska populär.)

I den upptecknade uppteckningen förekommer Collien för första gången omkring år 1800; Men när drottning Victoria förmodligen “hittade” rasen senare under århundradet, hade rasens nu välbekanta egenskaper redan etablerats. Albert Payson Terhune, en amerikansk författare och hunduppfödare som levde på 1900-talet, är krediterad för att ha populariserat hundrasen känd som Sunnybank Collie bland generationer av ivriga unga läsare som hänfördes av berättelserna om Sunnybank Collies. I och med publiceringen av sin roman Lassie Come-Home 1940 startade den brittiske författaren Eric Knight en av de mest framgångsrika franchiserna i populärkulturens historia. På grund av böckerna skrivna av Knight, filmerna som var baserade på böckerna och det långvariga tv-programmet har Collies blivit hundens följeslagare för varje barns idealiska fantasi.

Hälsa

Collie Health Foundation har spenderat en betydande summa pengar på forskning för att upptäcka och lösa hälsoproblem, och materialet som finns på deras hemsida avser hälsoproblem som är vanliga i rasen. En synundersökning för Collie eye anomali, en form av ärftlig ögonsjukdom, måste utföras på valpar mellan 6 och 8 veckor gamla av en veterinär som är styrelsecertifierad i oftalmologi. Detta är minimikravet. Det är möjligt att vissa Collies har en mutation som kallas MDR1 som gör dem känsliga för vissa mediciner. Du kan lära dig mer om detta ämne genom att besöka webbplatsen http://vcpl.vetmed.wsu.edu. Den genomsnittliga livslängden för en Collie är mellan 12 och 14 år, och rasen anses allmänt vara vid god hälsa. Emellertid bör potentiella köpare av Collies göra forskning först och sedan ställa frågor till uppfödare för att få en förståelse för vilka typer av hälsogarantier som kan tillhandahållas.

Grooming

Även om pälsen inte trasslar ihop sig, behöver Smooth Collies fortfarande skötas regelbundet eftersom de har en dubbel päls, och underpälsen måste tas bort medan hunden fäller. Det är viktigt att vara uppmärksam på Rough Collies för att förhindra mattning, särskilt i vissa områden som bakom öronen och armbågarna, och för att ta bort lös underull. Detta problem kan åtgärdas och pälsens och hudens hälsa kan bibehållas med en veckoborstning hatten går ända ner till huden. Om honor kastereras, gör de ett stort skjul en gång om året; om de är intakta, fäller honorna ungefär tre månader efter brunstcykeln, och hanarna runt sin födelsedag, så dessa perioder kräver lite extra omsorg.

Träning

Även om det finns en viss skillnad från en hund till en annan och från en familj till en annan, är Collies vanligtvis extremt aktiva och kräver regelbunden motion. De kräver kardiovaskulär aktivitet samt möjlighet att springa runt och leka. Förutom att ta dem på promenader regelbundet och förse dem med en inhägnad trädgård där de kan springa, kan det vara en effektiv träningsform för dem att lära dem att leka apport. Eftersom överdrivet skällande är en bieffekt av tristess, bör de inte vara begränsade till bakgården under längre perioder. Collies är människors hundar som prioriterar att umgås med sina ägare och vill göra det när det är möjligt. I en idealisk värld skulle en Collie kunna både komma igång när det är dags att gå och slappna av när det är dags att slappna av.

Näring

Det allra första en Collie-ägare kan göra för att garantera att deras hund har bra hud och päls samt övergripande välbefinnande är att ge sin hund en näringsrik kost. Collies klarar sig bra när de utfodras med en högkvalitativ hundmat som till största delen består av kött och endast innehåller en blygsam mängd spannmål som en komponent. Det råder enighet bland experter på rasen att Collies inte bör ges måltider som innehåller majs eller soja som ingrediens. På grund av möjligheten att collier utvecklar uppblåsthet, rekommenderas att de matas två eller flera gånger per dag istället för bara en gång. Dessutom har införandet av kött i kosten visat sig minska sannolikheten för att tillståndet uppstår.

Träning

Även om Collies är väldigt intelligenta och enkla att träna, är det fortfarande en bra idé att anmäla dem till valpträningspass för allmän socialisering och träning. Det borde dock inte vara där vi lämnar det. Träning och utbildning är två aktiviteter som Collies gillar enormt; Dessa aktiviteter bidrar också till utvecklingen av positiva relationer med sina ägare och familjer. Collies trivs när de undervisas med hjälp av positiva sätt. De är fantastiska på lydnad, smidighet och vallning, och till och med ladugårdsjakt och lurar, så deras ägare kommer säkert att hitta något roligt att göra med sin hund.

Fulla bad

Pälsvård

målfoto

Hundvårdstips

Prenumerera idag för veckotips om hur du håller din lurviga vän i toppform.