Collieita, niin sileäkarvaisia, pitkäkarvaisia kuin bordercollieitakin, voidaan käyttää monessa eri harrastustoiminnassa, jossa kilpaillaan. Tällainen kilpailullinen laji voi olla esimerkiksi agility, toko, paimennuskilpailut ja monet muut aktiiviset harrastukset.

Kaksi pitkäkarvaista collieta

Collieiden näyttelytrimmaus

Sekä pitkäkarvaisten että lyhytkarvaisten collieiden turkin hoito on helppoa, eikä niitä tarvitse trimmata säännöllisin väliajoin. Turkin harjaustakaan ei vaadita päivittäin, tai edes viikoittain, vaikka pitkäkarvaisten collieiden turkki näyttääkin niin tuuhealta ja kauniita, että toisin voisi ajatella. Turkkia täytyy harjata erityisesti karvanlähdön aikaan, jolloin pohjavillan poisto pitää koiran ihon kunnossa ja turkki pysyy hengittävänä. Korvien taustat, jalat sekä vatsan alus kaipaavat harjaamisen suhteen erityistä huomiota, jotta karva ei pääse takkuuntumaan.

Collie näyttelyitä järjestetään Suomessa ahkerasti ja esimerkiksi vuoden 2018 aikana colienäyttelyitä järjestetään yli 70 kappaletta ympäri Suomea.

Collien kanssa voi harrastaa moninaisesti

Sekä lyhyt- että pitkäkarvaisten collieiden kanssa voi harrastaa monipuolisesti ja näyttelyt ovat siitä vain pieni osa. Colliet vaativat paljon liikuntaa ja aktiviteetteja sekä fyysisessä mielessä että myös aivotoiminnan kannalta – onhan kyseessä yksi maailman älykkäimmistä koiraroduista. Siitä syystä koiran kanssa harrastaminen on tärkeää ja mielekästä puuhaa sekä omistajalle että koiralle. Collie rotuja on käytetty alun perin paimentamiseen, joten tämä laji sopii edelleen collieille kaikista parhaiten. Jos et kuitenkaan asu maatilalla tai lammastiloja ei ole läheisyydessäsi, voi koiran kanssa harrastaa paljon muutakin kuin lampaan paimennusta. Collie sopii ketteryytensä, älykkyytensä ja miellyttämishaluisuudensa vuoksi moneen erilaiseen harrastustoimintaan, joihin voit tutustua hieman lisää alta.

Agility

Agility on yksi suosituimmista ja parhaista harrastuksista, joita koiran kanssa voi harrastaa. Se kehittää koiran ja omistajan välistä yhteistyötä ja samalla myös parantaa koiran tottelevaisuutta. Suurimmaksi osaksi myös koirat rakastavat tätä lajia malttavat tuskin odottaa seuraavaa kertaa. Lajin nimi tulee suoraan englannin kielen sanasta agility, mikä tarkoittaa suomeksi ketteryyttä. Tämä laji vaatiikin koiralta ketteryyden lisäksi myös taitoa, nopeutta ja hyvää yhteistoimintaa. Collie on työkoira, joka kaipaa paljon aktiivisuutta elämään, mistä syystä haastava ja kehittävä agility sopiikin collieille erinomaisesti.

Agilityn tarkoituksen on, että koirakko suorittaa kilpailuradan sekä virheettömästi, että myös mahdollisimman nopeasti. Agilityradalla nähdään useimmiten hyppyesteitä, okseri, muuri, putki, pussi, A-este, rengas, pujottelu, keinu ja puomi. Radalta löytyy 15-20 estettä ja on pituudeltaan 100-200 metriä. Agilityä pystyy harrastamaan useimmilla paikkakunnilla ja tarjolla on useimmiten alkeiskurssi, jota seuraa jatkokurssi. Collie on paimenkoirana miellyttämishaluinen rotu, joten sen kouluttaminen on suhteellisen helppoa. Colliet ovat ketteriä ja keskikokoisena rotuna erittäin sopivia agilityyn. Erityisesti nartut sopivat agilityharrastukseen mainiosti.

PK-toiminta

Yksi suosituista harrastuslajeista collieiden kanssa on PK-toiminta, eli palveluskoiratoiminta. Palveluskoiratoiminta on koemuodoista kaikkein vanhin ja se on lähtenyt alun perin liikkeelle sotakoiratoiminnasta. Ensimmäisen maailmansodan aikana saksalaiset kouluttivat koiria erinäisiin tehtäviin, joihin lukeutui muun muassa viestinvienti, vartiotehtävät ja partiotehtävät. Sota-aikaan alettiin myös kouluttamaan koirista opaskoiria, jotka auttoivat sodassa näkönsä menettäneitä ihmisiä. Suomessa palvelukoiratoiminta alkoi Helsingin poliisilaitoksen toimesta vuonna 1909, kun ensimmäiset poliisikoirat saapuivat Suomeen Saksasta. Palveluskoirien koulutus alkoi Suomessa vuonna 1918 ja muutama kymmenvuosi sen jälkeen alettiin harrastaa myös opaskoiratoimintaa. Nykyään palveluskoiratoimintaa löytyy myös harrastuspohjaisena ja näitä koiria käytetään edelleen myös yhteiskunnan hyödyksi erilaisissa tehtävissä, joihin lukeutuu muun muassa eksyneiden ihmisten paikannus esimerkiksi metsistä ja maanjäristysalueiden raunioista. Collie on toiminut palveluskoirana vuodesta 1949 lähtien.

Pelastuskoiratoiminta

Pelastuskoiria on koulutettu jo 1800-luvulta asti. Alun perin munkit kouluttivat bernhardinkoiria etsimään lumivyöryjen alle jääneitä ihmisiä ja ensimmäisen maailmansodan aikana niitä käytetiin myös paikantamaan haavoittuneita ihmisiä. Nykyään pelastuskoirat ovat osa Vapaaehtoista pelastuspalvelua (VAPEPA) joka taas on osa Suomen Punaista Ristiä. Tänäkin päivänä näitä koiria käytetään ensisijaisesti kadonneiden henkilöiden etsinnöissä.

Myös collieista saa koulutettua hyviä pelastuskoiria, sillä kyseessä on älykäs koirarotu. Pelastuskoiria koulutetaan tänä päivänä eri lajeihin, joihin lukeutuu jälki, haku, raunio, laviini sekä ID-jälki. Jälkikoira käyttää etsinnöissä hyväkseen maavainua, eli ihmisen maastoon jättämää hajua, ja kulkee hajuaistinsa avulla ihmisen kulkemaa reittiä. Haju voi säilyä maastossa muutamasta tunnista useampaan vuorokauteen, riippuen olosuhteista. Rauniokoirat taas etsivät ihmisiä sortuneista rakennuksista ja pystyvät liikkumaan vaikeilla ja liikkuvilla alustoilla. Laviinikoira taas etsii kadonneita ihmisiä lumen alta. Sekä jälki- että hakutyöskentelyssä pelastuskoirat opetetaan reagoimaan minkä tahansa ihmisen hajuun. Sen ei siis tarvitse haistaa etukäteen esimerkiksi jotain etsittävälle ihmiselle kuuluvaa esinettä, vaan se reagoi kenen tahansa ihmisen hajuun. Tämä on yleisin tapa kouluttaa pelastuskoiria. ID-jälkikoirat taas koulutetaan etsimään yhdelle tietylle ihmiselle kuuluvaa hajua, jolloin koiran annetaan haistaa kyseiselle ihmiselle kuuluvaa esinettä. Tällöin koira pystyy etsimään yhtä henkilöä myös ruuhkaisilta alueilta.

Collien pentu

Toko

Tokon, eli tottelevaisuuskoulutuksen tarkoitus on opettaa koiralle hallintaa, mutta myös vahvistaa koiran ja sen omistajan välistä yhteistyötä. Tottelevaisuuskoulutus alkaa siten, että ensin keskitytään omistajan ja koiran väliseen kontaktiin, palkkaamiseen sekä koiran motivointiin. Kun yhteys on syntynyt, aletaan opetella muun muassa luoksetuloa, seuraamista, paikalla oloa, istumista, maahanmenoa, seisomista ja noutamista. Toko sanalla viitataan myös tottelevaisuuskokeeseen, johon halukkaat voivat myös osallistua. Vaikka et kuitenkaan olisi kiinnostunut koetoiminnasta, on tästä koulutuksesta hyötyä arkielämässäkin. Tärkeimpänä asiana tästä koulutuksesta jää käteen koiran ja omistajan yhteistyön kehittäminen ja omaan koiraan tutustuminen yhteisen harrastuksen parissa.

Jos perinteiset koiraharrastuslajit eivät ole mieleesi, voi collien kanssa harrastaa myös esimerkiksi hieman erikoisempaa lajia – koiratanssia. Tässä lajissa pääsee sekä omistajan että koiran luovuus kukkimaan ja samalla se on myös erittäin hauskaa. Kilpailutasolla koiratanssista löytyy kaksi erilaista kilpailutyyppiä; Freestyle (vapaaohjelma) tai Heelwork to Music eli HTM (seuraamista musiikin tahdissa). Collie on koiratanssiin mainio rotuvalinta erinomaisen kokonsa vuoksi, älykkyydestä puhumattakaan!