Monien koirien kanssa harrastetaan ulkoilun ja lenkkeilyn lisäksi erilaisia lajeja, joissa saatetaan kilpailla parhaimmillaan maailmanmestaruudesta. Koirien kanssa harrastettavat kilpailulajit ovat usein hyvin aktiivisia ja vaativat koiralta sekä älyä, että fyysistä kuntoa, omistajaa unohtamatta. Tässä artikkelissa kerrotaan eri lajeista, joita voi harrastaa kilpailumielessä collieiden kanssa, ja mitkä collie-rodut soveltuvat parhaiten kilpailulliseen toimintaan. Suomessa kilpailuihin ei sovelleta vedonlyöntiä.

Parhaat rodut kilpailevaan toimintaan

Kuten arvata saattaa, kaikista koiraroduista juuri colliet ovat niitä, joita käytetään esimerkiksi agilityssa eniten. Erityisesti pitkä- ja lyhytkarvaisia collieita näkee agilitykentillä, bordercollieita unohtamatta. Niiden ketteryys ja nopeus on omaa luokkaansa ja ne nauttivat siitä, että saavat opetella uusia liikkeitä ja ratoja.

Erityisesti paimentamiskisoissa pärjäävät bordercolliet. Tietenkin kaikki paimenkoirat ovat luontaisesti hyviä paimentamisessa, mutta erityisesti bordercolliet ovat maailman huippua paimennuskisoissa. Bordercollie on kehittänyt erityisen tavan paimentaa katseella, jota kutsutaan paimennuspiireissä “eyeksi”.

Eri lajit, joita oman collien kanssa voi harrastaa ja kilpailla

Collien kanssa voi harrastaa monenlaisia eri lajeja. Älykkäälle ja valppaalle yksilölle sopii eri kilpailu kuin hyvin vauhdikkaalle ja aktiiviselle koiralle. Kokeile esimerkiksi seuraavia lajeja koirasi kanssa.

  • Vauhdikasta menoa – Agility koirille

Agility on ketteryyttä ja nopeutta vaativa laji. Agilityssa suoritetaan erilaisia, tuomarin rakentamia ratoja, joissa puhdas suorittaminen ja nopein aika takaa voiton. Radassa voi olla niin esteitä, keinuja, puomeja kuin pujottelutehtäviä. Koska colliet ovat isoja koiria, ne kilpailevat isoimpien koirien luokassa eli maksiluokassa.

Älykkäänä rotuna collie nauttii agilityn tuomista haasteista ja siitä, että se saa tehdä töitä ja palvella. Agility on erinomainen harrastus collien kaltaiselle aktiiviselle koiralle.

  • Valpas juurille paluu – Paimennuskilpailut

Paimennuskilpailut ovat loistavia collie-rodulle, sillä ne on alun perin kehitetty ja kasvatettu lampaiden ja muun karjan paimentamiseen. Paimennuskilpailut tarjoavat koiralle erinomaisia haasteita hallita kokonaisuutta. Paimennuksesta ja siinä kilpailemisesta kiinnostuneiden kannattaa olla aktiivisesti yhteydessä Suomen Collieyhdistykseen, sillä paimennuskoiratoimintaa halutaan kasvattaa ja sen harrastajamääriä lisätä.

  • Älykkyyttä ruokkivat harrastukset – TOKO eli tottelevaisuuskoulutus

Jos koira saa muuten paljon fyysistä aktiivisuutta, voi aivoja yrittää aktivoida TOKO-harrastuksella. Myös tottelevaisuuskoulutuksessa järjestetään kilpailuja, joten korkeallekin tähtäävät harrastajat pääsevät nauttimaan koiran kanssa menestyksestä.

Löytääksesi nettipelejä tähän aiheeseen liittyen, käy katsomassa nettipelit ninja casinolla.