Hundvårdstips

Har du någonsin sett din hund slicka sin päls, rulla runt på marken eller tugga på hennes päls? Det är de sätt på vilka hon upprätthåller sin renlighet. Emellertid kommer hon ibland att behöva lite hjälp från dig för att se och lukta henne som bäst. Men det finns ingen anledning att få panik eftersom vi är här för att hjälpa dig. Fortsätt läsa för information om hur du bibehåller hälsan och renheten hos din hunds päls, hud, naglar, tänder, öron och tassar.

Ge din hund ett bad

American Society for the Prevention of Cruelty to Animals (ASPCA) föreslår att din hund badar minst en gång var tredje månad. Vissa hundar kan dock behöva bada oftare, särskilt om de tillbringar mycket tid utomhus eller har hudåkommor. Följande är några steg som hjälper dig att komma igång.

Du bör borsta din hund

Regelbunden skötsel med en borste eller kam hjälper till att hålla ditt husdjurs hår i gott skick genom att ta bort smuts, fördela naturliga oljor i pälsen, förhindra trassel och hålla huden ren och fri från irritation. Att sköta ditt husdjur regelbundet hjälper också till att hålla hennes hud i gott skick. Dessutom, när ditt husdjur ska trimmas, är det ett bra tillfälle att kolla efter loppor och loppsmuts. Loppsmuts består av små svarta fläckar och är en indikation på att ditt husdjur är hemmet för en loppfamilj.

Avfall

Även om det är en naturlig process för en hunds hår att falla av när den blir för gammal eller skadad, beror mängden hår som en hund tappar och hur ofta den gör det ofta på deras allmänna hälsa, vilken rastyp den är, och tiden på året. Under de kallare månaderna kommer många hundar att växa tjocka pälsar, som de sedan fäller på våren. Hundar som aldrig är tillåtna ute är däremot mer benägna att uppleva mindre extrema variationer i pälstjockleken och att fälla mer eller mindre konsekvent under hela året.

Hudproblem

Eftersom tillståndet för din hunds hud är en återspegling av hennes allmänna hälsa, är det viktigt att se till att den är i toppform. Din hund kan reagera på ett hudproblem genom att klia, tugga eller slicka överdrivet mycket på huden. Detta beteende är känt som självvårdande. Det finns en mängd olika potentiella orsaker till detta, av vilka några inkluderar externa parasiter, infektioner, allergiska reaktioner, metabola problem och stress, eller en kombination av dessa faktorer.

Tandvård

Förutom att ge din hund en näringsrik kost och massor av leksaker att tugga på, kan regelbunden tandborstning räcka långt för att säkerställa att munnen förblir i gott skick. En ansamling på en hunds tänder kan orsakas av bakterier och livsmedel som främjar bildandet av plack. Detta kan så småningom hårdna till tandsten, vilket ökar risken för tandköttsinflammation, tandköttsnedgång och till och med tandlossning. Eftersom de inte ges lämplig munvård visar många hundar tecken på tandköttssjukdom när de är fyra år gamla.

Ögonvård

Om du gör rutinmässiga ögonundersökningar på din hund hemma, kommer du att bättre kunna upptäcka tecken på hälsoproblem, såsom tårbildning, grumlighet eller inflammation, till exempel tidigt. Du bör börja med att vända dig mot din hund i ett väl upplyst område och titta direkt in i hans ögon. De ska inte ha någon grumlighet eller dunkel, och området runt pupillen ska vara vitt. Det är viktigt att se till att hans pupiller är lika stora och att det inte finns någon skorpa, knaprig flytning eller revor i ögonvrån. Undersök slemhinnan i din hunds nedre ögonlock genom att försiktigt rulla ner det med tummen och titta på det. Det ska inte vara rött eller vitt; den ska vara rosa.

Ta hand om öronen

Att kontrollera din hunds öron med jämna mellanrum bör vara en del av den vanliga skötselrutinen för ditt husdjur. Detta är av yttersta betydelse för hundar som producerar för mycket öronvax eller har mycket hår i sina inre öron. Det är viktigt att undvika att rengöra din hunds öron för ofta eller för noggrant, eftersom det kan orsaka irritation, och att undvika att föra in något i din hunds hörselgång när som helst. Att undersöka det inre av hörselgången kan resultera i skada eller infektion.

Manikyr och pedikyr

När en hund går på marken ska naglarna på tassarna nästan nudda marken innan de anses vara för långa för att klippas. Om naglarna på ditt husdjur klickar mot golvet eller fastnar i saker, är det dags att klippa dem. Detta kan innebära en veckovis pedikyr för hundar som leder en stillasittande livsstil, medan stadshundar som går på städernas tuffa trottoarer kan gå längre mellan grooming sessionerna.

Kattens mjau

Dynorna som finns på botten av din valps fötter ger extra dämpning, som hjälper till att skydda ben och leder från stötar, fungerar som isolering mot extremt väder, hjälper till att gå på ojämn mark och skyddar vävnaden som är djupt inuti Tass. Det är essential för att utföra rutinundersökningar på ditt husdjurs fötter för att säkerställa att de är fria från öppna sår, infektioner eller främmande föremål som kan fastna där.

Fulla bad

Pälsvård

målfoto

Hundvårdstips

Prenumerera idag för veckotips om hur du håller din lurviga vän i toppform.