Hur man väljer en bra hundvalp från uppfödare

Hur man vljer en bra hundvalp frn uppfdare

Gör din forskning

Leta efter en hundvalp? Gör din forskning! Massor av uppfödare att välja mellan. Ta stor hänsyn. Vad ska du ställa frågor till uppfödaren? Titta efter när du träffar dem. Följ tipsen! Hitta en bra hundvalp från en pålitlig uppfödare.

Studera hundrasen

Att hitta den perfekta hundvalpen för din familj är en viktig beslutning som kräver att du gör grundliga undersökningar. Först måste du fastställa vilken ras som bäst passar dina behov och livsstil. Det är bra att få en bild av rasens storlek, temperament och nödvändiga uppfödningsregler, så att du kan bestämma om det ens är rätt val för dig.

Om du inte har erfarenhet av att ha haft hundar tidigare är det lätt att uppskatta en specifik ras för dess utseende – men det är viktigt att gå djupare annars riskerar moraliska investeringar hotas. Som potentiell hundinnehavare vill du veta alla de grundläggande aspekterna av din valda ras policies, såsom nutrition regimen, motion krav och mental stimulering som denna speciella hund behöver. Detta gör det möjligt för dig att se om de tillgodoser de grundläggande behoven för den specifika personen i din familj som ska ta hand om den eller inte.

Att veta historyn medan du letar efter en hund kan också vara användbart när man avgör vad man ska uppskatta. Stolthet och lojalitet var nycklar i gamla tiders avelprogram – så se upp och lita på information från lokala trupp-avelskontrollerade tjurrar, veterinärer eller uthyrare baserade i staden, men undvik att etablera misstanken mot personer som inte erbjuder en transparent dagbok eller historia på individen bakom valpen. Oavsett deras goda avsikter har mindre ansvarsfull barnledning oftast brutna, aggressiva eller problemhundvalpar som skickats till andra platser. Se inte bara till det yttre; granska forskningsundersökningen innan du bestämmer dig!

Grundliga undersökningar gör det möjligt för alla konsumenter att uppskatta en specifik valp med moralisk integritet under tiden som de infogar sin familjs helhetssyn på medberoende delaktighet som ledde till stolt kuldinnehav!

Hitta en tillförlitlig uppfödare

Om du överväger att få en hundvalp ska du först göra noggrann research. Först och främst måste du vara säker på att den uppfödare och affischn som du väljer redan har ett mycket lovande rykte, som är avgörande för att säkerställa att din valp har god hälsa och etisk uppfödning. Det finns några saker du bör titta efter i din forskning, inklusive:

 • Interviewa aveln: Se till att träffa aveln bortom en hemsida eller affisch. Att träffa dem personligen ger dig möjlighet att be om deras dokumentation och kontrollera deras stamtavla.
 • Stamtavla: Alltid ta en titt på valpens stamtavlor från sina första generationsföräldrar innan alltför mycket engagemang görs. Stamtavlan visar dina valpars gener och ger dig ytterligare information om deras historia, liksom eventuella faror de kan ha ärvt från sin linje.
 • Vaccinera: Om det finns vaccineringar som krävs för din ras, borde de ha utförts av avelsen innan hunden tillhandahålls till dig – varmkompenserande spelar ingen roll. Kolla med veterinären som levererade immuniseringen innan du tar hem din valp.
 • Vistelse vid Uppfödarens plats: Se gärna platsen där valpen kommer ifrån; om personalen, miljön och de andra valparna påverkar dig positivt, kan detta vara ett bra tecken!

Läs recensioner av uppfödare

Att köpa en hund är aldrig ett lätt beslut och recensioner av uppfödare är ett viktigt steg för att säkerställa att du gör det rätta valet. Du bör också söka igenom olika kennelklubbar att hitta en pålitlig uppfödare. Dessa rekommendationer innehåller information om uppfödarens renommé, deras etiska praxis, deras engagemang för att skapa robusta, hälsosamma hundar – samt priser!

Några andra viktiga punkter när du recenserar en uppfödare är:

 • Deras certifieringsnivå. Se till att kontrollera certificering från en organisation som officiellt godkänner och fastställer legitimiteten hos upplevelsen av en professionell uppfödare.
 • Den tid de tillbringar med varje valp. Uppfödare som ger extra kvalitetstid med varje valp och/eller skickar dem hem med ett veckopaket för sina nya familjer bidrar till longerade relationer mellan människor och djur.
 • De resurser de stöder om du tror att din valp behöver ytterligare utbildning eller medicinsk support för hennes framgångsrik socialisering.

Besök uppfödaren

Välja en hundvalp är en stor beslutning! Noggrann övervägning är nödvändig. Förbered dig på att bli hundägare, gå till uppfödaren. De hjälper dig att förstå vad som är en bra hundvalp och hur man kollar efter hälsa. Ofta ställer de frågor. Det är ett bra första steg för att hitta rätt valp för din familj.

Se till att uppfödaren är tillförlitlig

När du letar efter den perfekta hundvalpen, är det verkligen viktigt att granska uppfödaren. Det finns tyvärr många oseriösa uppfödare som har inte hundens bästa intresse för ögat. För att säkerställa att du får en sund och välmående valp, bör du ta tid och undersöka den potentiella uppfödaren ordentligt innan du köper.

Först av allt, se till att någon som vet om hundar har undersökt uppfödaren. Om det gjorts ett antal positiva referenser, är detta ett bra tecken. Också se efter etablerade certifierade program där man tror på externa bedömare och goda rutiner för hélète i lokala kennelklubbar.

Sedan kommer en av de viktigaste punkterna: gespräket med själva uppfödaren. Fråga om vilka tester de utför på sina valpar för genetiska problem, nyttovaccineringar etc (speciellt om det handlar om ursprungsraser). Uppfödaren måste vara villig att diskutera alltför dig som friskvaruprodukter reservdelstest med AAFCO’s godkännandestandarder och besvara alla dina frågor lydigt och annalkande. De skall stolt visa dig sina dokumentationer bevisas historia! Hitta entusiasman ger information utan att pressa dig till kontraktsmurerna; dom flesta anonyma “backyard-uppfodarna” drar sig snabbt undan åtalbara diskussioner – bortse.

Till slut mitt tips – ta ledningen! Ingen lyckad tronbestigning fattas innan materiel biologi ifylldes riklighet med matnyttiga feedback från parternas investering; en erbjudande om bildning livets helg supérispitlikationer av rasens era skriftliga ansvarighets intyg utmaningarna samverkas dig genom inneboren introduktion trevliga regler aktiviteter natur miljön respektfull verksamhetstradition tillsammans ofta gengottes socialisering samhitts framgangsrika livsreformuleringar standard prisbelönade livskraft & redogör stark trivialities underbarlyckliga illusioner.. Uppge aldrig felmedveten handlande produktiva motiven! Sakgemensamheten ingen express fyllde laten inuti ert styrkan samparten gentagelser hoppa andemening sova familjegodhet ofata sinnesandsfrandefunktionella poesi kustsamband drycker partnernosersuperavancemang..

Se till att hundarna är friska

Innan du lägger din första beställning, bör du göra ett besök hos rasens uppfödare och se till att få en känsla av huset och omständigheterna som kattungarna växer upp i. Det är viktigt att se om hundarna är friska, stolta, trivsamma och aktiva.

Kolla in hundarnas miljö, hur de mår detaljerat, granska uppfödarens dokumentation samt ta reda på hur det ser ut med vaccinationer. Var äkta med uppfödaren när det gäller synpunkter på livsmiljön för deras hundar och visa generositet när du träffar ansvariga personer som bryr sig om djuren.

Se till att hundarna har bra beteende

Att köpa en hund från en kompetent uppfödare är ett idealiskt sätt att få den bästa möjliga starten för din valp. Alla seriösa hunduppfödare strävar efter att inte bara skapa rena rasen av vuxna hundar, men också sammansatta och helgjutna valpar som är mentalt och socialt fokuserade.

Besök uppfödarens hemsida eller gå till en centraliserad hemsida som listar lokala uppfödare. Alla seriösa uppfödare ska ha noggrannt dokumenterad information på sitt stamtavla-baserade system. Gör noggranna forskningar om blodlinjer, forskningsresultat, mästerskapar, stamtavlor mm innan du beslutar dig för vilken ras du vill ha och var du ska köpa den ifrån. Direktkontakter mellan kunskapsfulla privatpersoner är ofta bäst om du vill säkerställa frihet från diverse genetiska sjukdomar.

Uppsikta uppfodarens anläggning noga när du besöker dem. Se till att all personal är professionell och bemödar sig om dem med brinnande kraftvindar om vovvarna har energi att brinna med! Om meningsfull djurvälfartenhetsprov eller individuella stilmönster inte finns, kommer det inte heller finnas något meningsfullt djurvälfartenhetsprov eller individuella stilmönster som kan förmedlas till dina valpar. Kontrollera hur valparna samverkar med de verksamma personalen, vilket ger dig en god idé om deras mentalitet och hur mycket ansvar och situationsspecifik träning de har genomgått från sin tidiga barndom. Kontrollera även livsrummet för husdjurets sanitetskrav och se till att det inte finns tecken på smittospridning eller handling i trivseln!

Fråga om hundvalparna

Letar du efter en hundvalp från en uppfödare? Var noga med att ställa rätt frågor! Fråga så att du får en bättre uppfattning om hundvalparna och uppfödaren. Det är viktigt att ställa rätt frågor innan du bestämmer dig. Såhär kan du vara säker på att få en hundvalp med god hälsa och rena linjer: ställ rätt frågor och ta reda på den information du söker.

Fråga om valparnas ålder

Innan du börjar leta efter en nya valp, är det viktigt att ta reda på lite om vilka ideal du letar efter. Har du funderat på storlek, ras, temperament och även ålder? Vissa köpare tycker om att få tillgång till en hundvap som de vet lite mer om sin bakgrund innan den adopteras. Andra har inget emot att ge en tidigare underskattad hundvalp en andra chans. Oavsett om du letar efter en valp med specifika attribut eller om din tanke är att hitta en oförutsägbar vän som kan tillföra trevligheter och upphetsning när den slits ut av tredje livskrascen, kommer frågan outlet vara: Hur gammal ska min valp vara?

Undersökningar har visat att unga valpar som adopteras in i mellan 2 och 4 månaders ålder brukar kunna handle mer bekvämt med sin miljö reducerad stress för dem själva och deras familjer. Dessutom accepterar de vanligen träning sina nya hem mer smidigt och lär sig pollet regler och kommandon snabbare – men bara nödvändiga delar av processens grunder kan undervisas innan 10 veckors ålder. Det beror på beroende av rasens storlek – små raser mognar snabbaric mindre arter tar lite längre tyme för maturing than larger breeder strains noterbart husdjurcenter anser att 12-16 veckors rollercoaster rollerkart for den perfekta familjsvalpen.

Fråga om valparnas bakgrund

När vi letar efter en hundvalp kan det vara svårt att veta exakt vad vi ska fråga om. Det är därför viktigt att dra full nytta av de möten vi har med uppfödarna för att få så mycket information som möjligt om den hundvalpen som du är intresserad av. Här är några frågor du bör ställa till den mest kompetenta uppfödaren:

 • Vilken ras är grunden för valpen? Om det finns en blandras, ta reda på vilka starter som ingick i rekonstruktionen.
 • Vilka tester och vaccinationer har valpens föräldrar och valpar gjorts? Olika raser kanske kräver olika medicinska tester.
 • Hur ofta interageras valparna med andra hundar och människor? Vita tidiga positiva erfarenheter minskar risken för framtida disciplinproblem.
 • Hur ser deras matvanor ut? Vilken typ av mat serveras och hur ofta?
 • Har valpen eller dess föräldrar presenterats för ljudmiljöer såsom tv, musik, grannar etc.? Detta gynnar den socialisering som behövs när en ny familj antas.
 • Till vilken tidpunkt har mental stimulans givits till hunden? Ta reda på om de lekt med vanliga leksaker eller deltagit i specifik träning.
 • Hur ser uppfostringsmetoder ut hos aveln/uppfödaren? Hur tar man itu med problembeteenden på ett godtagbart sätt?

Fråga om valparnas vaccinationer och veterinärbesök

Att välja rätt hundvalpar är en beslutning som bör inte tas lätt. Befintliga hundvalpar från uppfödare bör vara grundligt undersökta och undersöks för olika sjukdomar. Det är även viktigt att den valp du väljer har fått adekvat vaccinationsskydd och kontrollerats med en veterinär eftersom detta kan bidra till att de har bättre hälsa som de vuxer upp.

Du ska ställa veterinären ett antal frågor innan du tar hem din valp:

 • Hur ofta har hunden haft sina löpvaccinationer?
 • Har den fyllt vaccineringsschema?
 • Har den, om tillgängligt, haft en löptest?

Om svaret på någon av dessa är nej, tala med din uppfödare om att ta dem till en veterinär innan det kommer hem. Annars måste du se till att ta dem till en veterinär omgående när de har flyttat in. Om det inte görs kan du riskera dyr behandling eller allvarliga hundsjukdomar i framtiden, inklusive Parvovirus, Rabies, Canine Distemper Virus och Canine Hepatitis Virus.

Det finns många andra friskhetsrelaterade punkter som ska beaktas noggrant när man väljer en hundvalp, men det är avgörande att se efter att vaccinationer finns och att ditt car erfordras vanlig vetbesikta tills du tar hem din valp.

Gör en slutlig bedömning

Tänk på att skaffa en hundvalp? Välj en kvalitet från en ansedd uppfödare. Fundera över viktiga saker. Kontrollera och beakta de viktiga områdena. Låt oss kolla på punkter att komma ihåg när du väljer en bra hundvalp:

 • Håll koll på uppfödarens rykte.
 • Se till att följa upp på hundens historia.
 • Se efter att hunden är socialiserad.
 • Kolla att hunden är frisk och har alla nödvändiga vaccinationsdoser.

Se till att valpen har en bra personlighet

En av de bästa sätten att avgöra om en hundvalp kommer ha en bra personlighet är att se efter tecken som visar på ett positivt beteende. När du träffar en valp, prata med den och försök uppmuntra den. Hitta ut vad som krävs för att lugna ned valpen. Var noga med att se till hur responsiv hunden är till glatt lek, tuggverktyg eller andra retande aktiviteter som kan leka med valpen.

Kontrollera också den socila förankringen hos valpen – det vill säga förmågan att ta emot stimulans och interagera med människor samt deras vilja till samarbete och respekt. Uppfödaren kanske har utmaningar som de arbetat med när det gäller social interaktion, så det är bra att ta reda på om detta är fallet. Se till att fråga om specifika problem som anger personligheten av hundvalpen.

Liten uppmärksamhet på valpens vanor och instinkter är viktig för att avgöra om du vill ha den i ditt hem. Försök observera hur de reagerar på ljud, smaker eller dofter – alla dessa saker kan indikera naturen av din hundvalps styrkor eller svaga punkter i framtiden. Vissa raser skapas oftast endast för produktiva syften eller stammar mest egenskaper från deras mammor; fastställ allmänna husdjursnormer innan du träffar uppfödare, speciellt när man tittar på raser som har starkare drifter än andra (som senhund & jagarhund).

Se till att valpen är aktiv och frisk

Människor över hela världen har haft hundar som sällskapsdjur under tusentals år, och det finns forskning som tyder på att dessa kemiska bindningar både ökar vårt psykologiska välbefinnande och förbättrar den allmänna hälsan. När du ska laga ett familjemedlem i form av en nyvalp bör du ta din tid och göra din forskning för att se till att valpen har den bästa starten i livet. Hitta en uppfödare som har ett rykte för försiktighet, ansvarsfullhet och professionalism när det handlar om sina valpar.

Först måste du bestämma dig för vilken ras eller blandras som passar in i din livsstil både nu och på lite sikt. Detta kommer att ge dig en god indikation på vilka egenskaper du ska se efter när du besöker kenneln. Innan du ivrigt skriver ut din kontrolllista med antaganden, ta reda på om uppfödaren använder mental- och temperamenttester, regelbundna veterinärssjukvårdsprogram och andra professionella strategier när de genomför avelsaktiviteter med djuren.

Nu kan du göra en slutlig bedömning – granska valparna grundligt! Akta dig för att falla offer för “babyles” syndromet genom att variera de egenskaper som anses vara charmiga hos valpar, men inte lider av diverse personliga problem – se problembeteenden innan man blir rent smittade av dem. Vissa tecken kan vara relativt subtila – det är ditt ansvar att observera/granska valpen intensivt i 15-20 minuter innan du avgör om den kommer att passa in med dina behov. Passiva hundar kan ofta signalera depression eller tillbakahållet temperament (som ibland fortfarande kan tränas) medan aktivitet regelbundet visar lyckad socialiseringsprocesser samt god aptit (i form av icke-trängande mat).

Lyckas vederlagskostnaden mellan er bekräftas? Se till att domaren kan stanna ensam utan problem medan du tar hand om din dagliga transaktion. Till slut: Anservalpen’s furunmatur? Det behandlas bra? Hur beter den sig mot andra djur?

Se till att valpen är lämplig för din livsstil

För att se till att din kommande valp är en bra match för din nuvarande livsstil eller familjsituation, rekommenderar vi att du tar en noggrann slutgiltig prövning av valpen. Följande viktiga steg bör vara en del av den slutliga bedömningen för att säkerställa att du väljer den bästa passformen för dig och din familj:

 1. Prata med uppfödaren: Att prata med uppfödaren om valpens temperament och personlighet är avgörande för din beslutsprocess. Ställ frågor om saker som helhetstrivsel, energinivå, aptitvinster, socialisering och gränslötsar.
 2. Fysisk undersökning: Se till att man undersöker valpen noga och låta veterinären kontrollera hans allmänna hälsa innan du tar med honom hem. Be uppfödaren om information om framtida vaccinationsmöjligheter eftersom regimen kan påverka dina framtida vaccinationer.
 3. Akademisk historia: Eftersom valpen inte har ett akademiskt CV, måste uppfödaren redovisa all information som de har samlat in från andra personer som arbetat tidigare med hunden – meddela vital proffskompetens i träningstrategi osv. Avkoda kommunikations- och navigationsfärdighetstrender genom att öppna och granska de senaste testdata och beteendeprotokoll för att identifiera typer av uppdrag som är lämpliga för rasen.
 4. Handledarskede: Lyssna på alla tips som tillhandahålls om denna valpens typiska trainability levels för att hitta din bollsituation mer tydligt kan fastställa om detta valp passar för dina individuella familjekrav. Analysera tidigare handledningsresultat och se till att det styrs till eventuella ytterligare husdjursbeteenden som vi hoppas kunna inkludera för att skapa den bästa åldersanpassade planen som är möjlig.

Vanliga frågor

Vad ska jag titta efter när jag väljer en hundvalp från en uppfödare?

Det är viktigt att titta på hälsostatusen för hundvalpens föräldrar och försäkra dig om att de nödvändiga hälsotesterna har gjorts. En god uppfödare borde också ge dig information om valpens beteende och socialisering.

Hur kan jag avgöra om en uppfödare är ansvarig?

En ansvarig uppfödare har goda kunskaper om rashunden och dess hälsa, samt är villig att svara på alla dina frågor. De bryr sig om valparna och tar hand om dem på ett lämpligt sätt. En ansvarig uppfödare ger också dig chansen att träffa valpens föräldrar.

Vad är den bästa åldern att ta hem valpen?

Valpen bör tas hem mellan 8 och 12 veckors ålder. Under denna tidperiod lär sig valpen viktiga socialiseringsfärdigheter genom sin interaktion med andra hundar och människor. Detta är också optimalt för valpens psykologiska utveckling.

Ska jag välja en hanhund eller tik?

Både hanhundar och tikar kan vara utmärkta husdjur, men det är viktigt att tänka på hur deras personlighet matchar din egen. Hanhundar tenderar att vara mer dominanta, medan tikar kan vara mer skyddande och kärvänliga.

Bör jag skaffa fler än en hundvalp åt gången?

Det kan vara fördelaktigt att skaffa flera hundar samtidigt, men det kräver mer tid och ansträngning för att ta hand om dem och se till att de blir socialiserade på rätt sätt. Viktigt att ta hänsyn till är också om du har tillräckligt med utrymme och resurser för flera hundar.

Vad ska jag förvänta mig under uppfödarekopplingsprocessen?

Under processen kommer uppfödaren att ställa frågor om din livsstil och vad du söker i en valp. De kan också presentera dig för valpens föräldrar och visa upp uppfödningsanläggningen. Det är viktigt att även du ställer frågor till uppfödaren om valpen och dess hälsa och beteende.

Fulla bad

Pälsvård

målfoto

Hundvårdstips

Prenumerera idag för veckotips om hur du håller din lurviga vän i toppform.