Pitkäkarvainen collie

Pitkäkarvainen collie on upea ilmestys, tapasit sen missä tahansa. Pitkä, muhkea turkki tekee siitä elegantin, ja yhdistettynä korea ulkonäkö ja lempeä luonne tekevät siitä vastustamattoman koiran eri tarkoituksiin. Tässä artikkelissa kerrotaan siitä, mihin kaikkeen pitkäkarvainen collie taipuu koirana, oli sitten kyse työstä tai harrastamisesta. Jos tämä rotu kiinnostaa sinua enemmän, lue sivulta myös muuta tietoa pitkäkarvaisesta colliesta ja muista collie-roduista!

Pitkäkarvaisen collien historia ja alkuperä

Pitkäkarvainen collie, eli pitkäkarvainen skotlanninpaimenkoira on nimensä mukaisesti Skotlannista peräisin oleva koirarotu. Skotlannissa sitä käytetään edelleen rodun alkuperäisessä tarkoituksessa, eli lampaiden paimentamiseen, mutta muualla maailmassa nämä koirat ovat useimmiten seurakoiria ja niitä nähdään paljon myös näyttelyissä. Ulkonäöllisesti tämä rotu muistuttaa paljon shetlanninlammaskoiraa, mutta se on sitä paljon kookkaampi.

Rodun historiaa pystytään varmuudella jäljittämään 1800-luvulle asti, mutta erään teorian mukaan Islannista tuotiin koiria Englantiin jo 1700-luvun lopussa, ja sileäkarvaisen collien sanotaan olevan näiden koirien jälkeläinen. Alun perin paimenkoirina toimineet colliet eivät juurikaan saaneet osakseen sen suurempaa huomiota kuin vasta 1800-luvulla, jolloin silloinen Englannin kuningatar Victoria oli kiinnittänyt huomionsa tähän rotuun, ja loppujen lopuksi hänellä oli monia eri collieita elämänsä varrella sekä paimen- että seurakoirina. Kuningatar Victorian kiinnostuksen myötä tämä rotu sai osakseen huomattavasti enemmän huomiota ja siitä tuli niin sanotusti muodikas rotu. Kuningatar Victorian lyhytkarvaisista collieista kuuluisin lienee uroskoira nimeltä Sharp, joka eli kuningattaren vierellä 15 vuotta. Sharpin hauta löytyy Windsorin puistosta, johon sille on pystytetty myös muistopatsas.

Colliet ovatkin alun perin jalostettu nimenomaan karjan ja lampaiden paimentamista varten ja niiden tärkeimpiin luonteenpiirteisiin lukeutuu työkykyisyys ja -halu, tottelevaisuus ja myös vaikeisiin sääolosuhteisiin sopeutuminen. Koska Englannin ja Skotlannin rajamaat olivat kivikkoisia ja mäkisiä alueita, tarvittiin lammaskoirilta myös tietynlaista ketteryyttä.

Colliet jaetaan kahteen eri linjaan

Collieiden kehitykseen on vaikuttanut kaikista eniten skotlantilaiset paimenet, jotka vaikuttivat sekä collien luonteeseen että ulkonäköön. Alun perin collie muistutti huomattavasti enemmän nykyistä bordercollieta, jota pidetäänkin kaikkien muiden collie-rotujen alkuperänä. Tuohon aikaan colliet olivat suurimmaksi osaksi lyhytkarvaisia, sillä ne kerittiin samaan aikaan lampaiden kanssa.

Kun koiranäyttelytoiminta alkoi Britanniassa 1800-luvun puolivälin jälkeen, alettiin myös colliet jakamaan kahteen eri linjaan: näyttelykoiriin ja käyttökoiriin. Myös tänä päivänä nämä kaksi linjausta löytyy maailmanlaajuisesti ja Suomessa käyttökoirille ja näyttelykoirille löytyvät omat rekisterit.

Collie rotu oli vähällä hävitä kokonaan toisen maailmansodan jälkeen, kun moni colliekenneli tuhoutui. Sodan jälkeen koiria löytyi maailmasta enää vain kourallinen, mutta muutama kasvattaja teki paljon töitä pitääkseen rodun elossa ja onnistuikin siinä ahkeran jalostustyön ansiosta.

Pitkäkarvainen collie

Pitkäkarvaiset colliet Suomessa

Ensimmäisen skotlantilaisen paimenkoirauroksen Lord Aberdeen tuotti espoolainen tilanhoitaja Heinburger Suomeen vuonna 1889. Skotlantilaiset paimenkoirat olivat esillä jo Suomen Kennelklubin ensimmäisessä näyttelyssä, joka pidettiin Helsingissä vuonna 1891. Tällöin esillä oli ainoastaan pitkäkarvainen collie. Suomessa sekä pitkä- että sileäkarvaiset colliet ovat olleet suosiossa jo pitkään ja niiden suosio on kasvanut vuosien varrella tasaiseen tahtiin. 1990-luvun alussa pitkäkarvaisia collieita rekisteröitiin vuodessa noin 1500 yksilöä ja 2000-luvulla rekisteröinnit taas ovat vaihdelleet 600 koiran molemmin puolin vuosittain. Collieita tuodaan Suomeen myös ulkomailta, erityisesti Ruotsista ja Englannista. Tästä syystä Suomen sileäkarvaisten collieiden kanta perustuu hyvin paljon ruotsalaisiin ja englantilaisiin koiriin ja linjauksiin.

Vaikka pitkäkarvaiset colliet ovatkin suhteellisen suosittu koirarotu Suomessa, on se huomattavasti suosituin Englannissa ja Yhdysvalloissa.

Pitkäkarvainen skotlanninpaimenkoira eli collie – yleiskatsaus

Kuten sanotut, Suomessa collie on suosittu koirarotu sekä perhekoirana että myös näyttelykoirana. Pitkäkarvainen collie on hyvin suosittu vaihtoehto collie-rotujen keskeltä – ja kukapa pystyisi vastustamaan kolmessa eri värissä tulevaa näyttelykuningasta! Luonteeltaan pitkäkarvaiset colliet ovat ystävällisiä ja helposti lähestyttäviä. Paimenkoirille ominaisesti ne ovat myös erinomaisia työkoiria ja niillä on korkea työmoraali ja ne pitävät omistajan palvelemisesta erittäin paljon.

Pitkäkarvainen collie sopii aktiiviselle ihmiselle, jolla on aikaa ja mielenkiintoa tarjota koiralle myös tarpeeksi virikkeitä ja liikuntaa. Pitkäkarvainen collie, kuten ei mikään muukaan collie roduista, sovi ympärivuorokautiseksi pihakoiraksi, eikä sitä pidä eristää perheestään. Pääsääntöisesti sileäkarvaiset colliet tulevat toimeen myös lasten kanssa.

Harrastusmahdollisuudet pitkäkarvaisille collieille

Koska collie on yleisesti hyvin aktiivinen rotu, on niiden kanssa hyvä harrastaa jotain niin aivoja kuin kehoa aktivoivia lajeja. Lisäksi kilpailuhenkisille collie on erinomainen rotuvalinta, sillä ne suoriutuvat hyvin erilaisissa kilpailuissa! Erilaisia harrastusmahdollisuuksia collieille ovat esimerkiksi seuraavat lajit (perässä tiivistelmä siitä, mitä laji tarkoittaa):

  • Palveluskoiratoiminta – erilaisiin yhteiskunnallisiin tehtäviin koulutettuja koiria, kuten poliisikoira
  • Pelastuskoiratoiminta – esimerkiksi ihmisen etsintöihin romahtaneissa rakennuksissa tai maastoon kadonneen henkilön etsintään koulutettu koira
  • Näyttelyt – koiranäyttelyt, joissa rodun edustajaa arvioidaan niin ulkomuodon kuin luonteen perusteella
  • Toko eli tottelevaisuuskoirakoulutus – käytös- ja tottelevaisuuskoulutusta koirille: tarkoituksena on vahvistaa sidettä omistajan ja tämän koiran välillä ja saada omistaja hallitsemaan koiransa paremmin
  • Agility – erittäin vauhdikas ja aktiivinen harrastus, jossa toteutetaan erilaisia ratoja mahdollisimman nopeasti. Radat saattavat sisältää erilaisia esteitä, kuten putkieste, kiikkulauta, pujottelueste ja niin edelleen. Yksi suosituimpia harrastusmuotoja!
  • Paimennuskoiratoiminta – rodun alkuperäistarkoitus oli toimia laiduneläinten paimenkoirana. Tämä harrastusmuoto on vähentynyt vuosi vuodelta, mutta kilpailuja järjestetään edelleen.
  • Koiratanssi – uudenlainen harrastus collieille! Koiratanssissa tehdään tanssirutiini koiran kanssa ja esitetään se – usein liikkeet ovat temppuja, joita koiralle on opetettu.
  • Rally-toko – Agilitya ja tottelevaisuuskoulutusta yhdistävä laji, jossa suoritetaan rata erilaisin tehtävin.
  • Valjakkohiihto – Vähemmän suosittu talviurheilulaji, jossa koira vetää valjakkoa eteenpäin hangessa.

Erityisesti toko ja agility ovat kaiken kansan suosiossa, mitä tulee collie-rotuisten koirien kanssa harrastamiseen. Energiselle ja palveluhaluiselle pitkäkarvaiselle collielle sopii monenlaiset harrastukset!