Kiinnostaako hellyttävän näköinen ja seurallinen koirarotu? Tämä artikkeli antaa lisätietoa vetovoimaisesta englantilaisesta koirarodusta nimeltä pitkäkarvainen skotlanninpaimenkoira, eli tutummin pitkäkarvainen collie. Lue lisää rodusta tästä artikkelista!

Pitkäkarvaisen collien historia

Kuten kaikki collie-rodut, pitkäkarvainen skotlanninpaimenkoirakin on kehittynyt erityisesti bordercolliesta. Rotua on alunperin käytetty paimenkoirana Englannin alueella. Rodun kehitykseen ovat vaikuttanut erityisesti 1800-luvulla kuninkaalliset, jotka tykästyivät rodun lyhyt- ja pitkäkarvaiseen versioon. Suomessa rotua on esiintynyt ensimmäisen kerran saman vuosisadan lopussa, kun rotu tuotiin sen alkuperämaasta Suomeen. Todellisen suosion tämä rotu saavutti Suomessa paljon myöhemmin, kun sitä alettiin suosia perhekoirana ja harrastuskaverina. Käyttötarkoituksensa lisäksi tämä koira sopii hyvin myös kotikoiraksi.

Kennelliitto: millainen on pitkäkarvainen skotlanninpaimenkoira?

Suomen Kennelliitto määrittelee jokaiselle koirarodulle ominaiset piirteet, joiden mukaan koiria esimerkiksi pisteytetään näyttelyissä. Kennelliiton luokituksen mukaan tämä rotu kuuluu ryhmään 1 “Lammas- ja karjakoirat” ja näin ollen sen ensisijainen käyttötarkoitus on olla paimenkoira.

Kooltaan pitkäkarvaiset colliet ovat muiden collieiden tapaan suurehkoja: säkäkorkeus vaihtelee 51-61 sentin välillä. Pitkäkarvaisen collien yksi huomattavimpia tunnusmerkkejä upean ja runsaan, pitkän turkin lisäksi on varmastikin sen pää, jonka tulisi olla pitkän mallinen ja hyvässä suhteessa koiran kehoon. Ollessaan paikallaan tämän rodun tulee olla itsevarman ja oman arvonsa tiedostavan oloinen, elegantti ilmestys. Näyttelyissä voittajakoirissa korostetaan erityisesti sitä, miten hyvin koiran yleisvaikutelma on tasapainossa.

Pitkää turkkia lukuun ottamatta pitkäkarvainen collie ei eroa mitenkään lyhytkarvaisesta colliesta. Pitkäkarvaisella colliella hyväksyttyjä värimuunnoksia on kuitenkin vain kolme: soopeli, tricolor ja blue merle. Kokonaan valkoinen väri ei ole hyväksytty, mutta valkoiset merkit ovat hyväksyttyjä ja yleisiäkin tällä rodulla.

Luonteeltaan pitkäkarvaiset koirat ovat ystävällisiä ja lojaaleja omistajalleen. Tämän rodun tulee olla rauhallinen, eikä tippaakaan ahdistunut tai aggressiivinen. Pitkäkarvaiset colliet ovat suosittuja perhekoiria, minkä takia niiden luonteessa tärkeäksi elementiksi nousevat aktiivisuus ja pirteys.

Muuta tästä rodusta

Yksi kuuluisimpia pitkäkarvaisia collieita on varmasti elokuvasankari “Lassie”, jota ovat näytelleet eri koirat useissa eri elokuvissa. Tämän rodun erityispiirre, joka näkyy myös elokuvien Lassien toiminnassa, piilee sen liikehdinnässä, jota arvostetaan näyttelyissäkin: kaunis askellus on jaloa ja sulavasti rullaavaa katseltavaa.