Raser av Collie Dog

Culprit’s Collie

Många människor associerar namnet “Collie” med rasen som kallas Rough Collie. Kanske beror detta på det faktum att hundskådespelarna som spelade Lassie, en av de mest kända fiktiva hundarna i historien, alla var Rough Collies. Alternativt kan andra tänka på Border Collie, en populär hundras. Ändå finns det många olika typer av Collie-hundar. Herde- och nötkreaturshundraser klassificeras som grupp 1 av International Canine Federation (FCI). Vi kan också hitta Old English Sheepdog, Corgi och många andra hundraser av Collie-typ.

Vi på AnimalWised har sammanställt en omfattande lista över alla de många sorterna av Collie-hundar. Varje ras beskrivs i detalj, tillsammans med bilder av hög kvalitet, så att du kan se exakt vad du får.

Skottar och nordengelska nybyggare tog med sig hundrasen Collie till USA från Storbritannien. Hundar som används för att valla boskap på gårdar är alla sorter av vallhundar. Det finns många andra typer av vallhundraser, men Collies anses allmänt vara de bästa. De är inte bara fysiskt vältränade, utan de är också några av de mest intelligenta hundarna i världen.

Alla Collie-raser är välkända för sina underbara egenskaper som husdjur, trots att de fortfarande används som brukshundar. På grund av deras höga energinivåer kanske de inte passar alla familjer. De kräver mycket mental och fysisk stimulans på grund av deras skarpa sinnen och höga aktivitetsnivåer. De är inte idealiska för familjer som föredrar att stanna kvar.

De är också ganska populära som utställningshundar på grund av deras dokumenterade historia och tillväxt. Som du ser i detaljerna nedan måste de uppfylla ett antal krav. De kan alla vara intelligenta och atletiska vallhundar, men ingen Collie-hund är den andra lik. Som ett resultat har vi beskrivit de olika raserna av Collie-hundar och skillnaderna mellan dem här.

Rough Collie (Långhårig Collie)

Förutom att vara en välkänd hundras är Rough Collie också en av de mest kända hundarna i historien. Det finns fortfarande några hundraser som blir allt populärare, som Border Collie. Historiskt har de fötts upp som en arbetande fårhund på artonhundratalet. Rough Collies popularitet har vuxit sedan denna tid på grund av många faktorer.

Först och främst kan vi prata om deras utseende. Dessa hundar är kända som Långhårig Collie på grund av deras långa, tjocka hår. En förlängd nosparti, uttrycksfulla ögon och en frodig man bidrar till deras lockelse. Dessa hundars päls kräver mer uppmärksamhet än andra Collie raser på grund av längden på deras hår på kroppen.

Rough Collies utseende är inte det enda som gör den tilltalande. Det är på grund av deras hjärnor och karaktär som de verkligen är anmärkningsvärda. En Lassie-film kommer att visa dig hur orädda hundarna är och hur de samtidigt lyckas slå sitt spår för att filma. Detta beror delvis på deras lyhördhet för träning och deras behov av den.

Rough Collies hanar kan växa till en höjd av 55,8-66 cm (22-26″), medan honorna är något mindre. De kan väga så lite som 20 kg (44 pund) och så mycket som 34 kg (66 pund) (75) lb. Det finns ett intervall på 12 till 14 år för deras förväntade livslängd med lämplig vård.

Som ett resultat av deras långa historia som brukshundar är Rough Collies naturligt atletiska. De kan inte lämnas utan tillsyn för länge och de är inte lämpliga för stillasittande familjer. Med rätt träning kan de vara en underbar följeslagare för barn och ett underbart husdjur för alla familjer som är villiga att uppfylla deras krav.

Hundras känd som Smooth Collie (korthårig collie)

Smooth Collie är en mycket sällsyntare ras än Rough Collie, även i Storbritannien. Denna korthåriga Rough Collie har samma härkomst som Rough Collie och användes även som en fårhund på artonhundratalet. Som ett resultat av deras härkomst behöver de inte tillbringa all sin tid på landsbygden. Så länge deras aktivitetsbehov tillgodoses kan de trivas i staden och till och med bo i lägenhet.

Med undantag för deras distinkta päls har Smooth Collie och Rough Collie mycket gemensamt. Toleranta mot barn, de är bra för träning. Den berömda sobeltonen i Lassies tvålagersrock är ett av många alternativ för deras päls. Blue merle, tricolor (svart/vit/tan) och alla vita varianter finns också tillgängliga.

Smooth Collien är ungefär lika stor som Rough Collien vad gäller höjd och vikt. De betraktades länge som en och samma. Rough Collies har varit kända för att föda kullar med korthåriga valpar. Men de betraktas nu som en distinkt collieras och har varit det i flera år.

en border collie

Collie hundrasen Border Collie är en av de mest populära. De är, precis som andra Collie-hundar, välkända för sin träningsförmåga och enastående förmåga att lära sig nya saker. Under 1700-talet, dessa hundarutvecklades för att konkurrera med Rough Collie. Som boskapsskötare kunde de kontrollera djur som var mycket större än de var vid den tiden. Eftersom de är så populära som sällskapsdjur, används Border Collies fortfarande på arbetande gårdar.

De kan vara snälla och lekfulla, och de är också fantastiska med barn. De har mycket kunskap och är ganska aktiva. Faktum är att Collien rankas först på Stanley Corens lista över de smartaste hundraserna. Till skillnad från Smooth Collie fungerar inte rasens temperament bra i begränsade miljöer. “De kommer att behöva någonstans att springa runt utomhus, helst.

Border Collies kräver mycket mental och fysisk träning. De kan börja utveckla beteendeproblem om de inte får frekvent undervisning och träning i intelligensspel.

Nosen är förlängd, men inte lika mycket som Smooth and Rough Collies nos. Cirka 12 till 14 år är den genomsnittliga livslängden för denna art. Deras långa täta päls kommer i en mängd olika nyanser, men den vanligaste är ett svartvitt mönster.

Eftersom Border Collie och Australian Shepherd verkar så lika, är det inte ovanligt att människor misstar dem för varandra. Trots sina Border Collie härkomst klassificeras inte australiensaren som en Collie ras. Mer information om Border Collies och Australian Shepherds finns i vår artikel.

Collie med skägg

Bearded Collie tar oss till slutet av vårt urval av Collie-raser. Hundar av denna ras har funnits sedan åtminstone 1500-talet, enligt historiska uppgifter. Fårvallande hundar var ett annat av deras många jobb. Under 1900-talet var rasen nästan utrotad, men räddades från utrotningens rand.

Den här typen av hundar är en fröjd att vara runt, och de har hittat ett hem i stadsmiljön. De är också utmärkta följeslagare för andra husdjur. Bearded Collie är inte lika lätt att lära ut som de föregående Collies på vår lista. Att ha tålamod och mycket energi krävs för att lära dem avancerade tricks. Det är dock relativt enkelt att utbilda dem i grunderna.

Den längre pälsen på Bearded Collie kräver daglig borstning för att förhindra knutar. De kan dock ha markeringar i vilken som helst av dessa färger samt blått och vitt. Deras hår kan växa över ögonen och delas naturligt på baksidan av huvudet. Som ett resultat kommer de att kräva regelbunden skötsel.

Deras utseende liknar den Old English Sheepdog, som vissa anser vara en Collie-ras, men andra anser att den är en distinkt ras. Läs vårt inlägg om Bearded Collies vs Old English Sheepdogs om du vill ha ytterligare information. Dessa människor är mottagliga för muskuloskeletala, hud- och cancerrelaterade åkommor. Med rätt vård och lite tur kan de leva upp till en livslängd på 12 till 13 år.

en shetlandsfårhund

Inte alla Collie-raser kallas “Collie” i titeln på sin ras. Shetland Sheepdog verkar vara en mindre motsvarighet till Rough Collie på bilden nedan. Egentligen är det här inte så långt ifrån målet. Rough Collie-liknande Shetland Sheepdogs är också kända som Sheltie-hundar eftersom de delar samma pälsfärg och mönster, ansiktsform och andra egenskaper.

På grund av detta anses den inte vara en direkt ättling till schäfern. De har visserligen Rough Collie-blod, men de är också blandade med King Charles Spaniel och andra raser som fortfarande är oklara. Mindre versioner av andra populära djur från Shetland, inklusive shetlandsponnyn, finns i Sheltien.

Trots sin ringa storlek är Sheltien en utmärkt vallhund. De är extremt ljusa, aktiva och hängivna sin mänskliga familj. Bortsett från några ärftliga hälsoproblem är de generellt friska. Avel för “unika” pälsfärger använder ofta en genpool som är för liten, och detta är särskilt sant. Uppfödning av dubbla fläckar hos hundar liknar detta.

Collie rasar andra än standard Collie

Förutom de hundraser som har ‘Collie’ i sitt namn, finns det andra typer av vallhundar som anses vara Collie-raser. De är följande:

 • Cattle Dogs of Australia
 • Kelpie är en inhemsk australisk art
 • Fårhund från Australien
 • Lacy i blått
 • Sheepdog of Cumberland
 • en herde på engelska
 • Huntaway
 • Koolie
 • Lurcher
 • Shepherd McNab
 • Nya Zeelands huvudhund
 • Fårhunden på den engelska landsbygden
 • Smithfield
 • Stumpy Tailed Heeler.
 • Sheepdogs of Wales

Det är dock möjligt att några av dessa hundraser snart kommer att erkännas av alla avelsstandardmyndigheter.

Fulla bad

Pälsvård

målfoto

Hundvårdstips

Prenumerera idag för veckotips om hur du håller din lurviga vän i toppform.