Sileäkarvainen skotlanninpaimenkoira on kaunis koirarotu, jolla riittää energiaa monenlaiseen tekemiseen omistajan tai omistajaperheen kanssa. Tässä artikkelissa kerrotaan siitä, mihin kaikkeen sileäkarvainen skotlanninpaimenkoira, eli tutummin sileäkarvainen collie taipuu koirana, oli sitten kyse työstä tai harrastamisesta. Jos tämä rotu kiinnostaa sinua enemmän, lue sivulta myös muuta tietoa sileäkarvaisesta colliesta ja muista collie-roduista!

Sileäkarvainen skotlanninpaimenkoira eli collie – yleiskatsaus

Suomessa collie on suosittu koirarotu. Sileäkarvainen collie ja pitkäkarvainen collie eroavat toisistaan vain karvan pituuden myötä, muuten rodut ovat melko identtiset. Sen sijaan bordercolliesta nämä rodut eroavat merkittävästi. Paimenkoirille ominaisesti sileäkarvaiset colliet ovat erinomaisia työkoiria ja niillä on korkea työmoraali. Sileäkarvaiset colliet ovat tunnettuja älykkyydestään ja halustaan työskennellä omistajan kanssa palvelualttiisti.

Tarkempi ihannekuvaus collie-rodun yleisluonteesta sopii myös sileäkarvaiselle collielle. Ihanteellisesti collie on koira, joka ottaa itse ystävällistä kontaktia toisiin ihmisiin ja koiriin. Collien tulisi olla leikkisä ja heti toimeen tarttuva koira, mutta ei missään nimessä rauhaton koira. Collien tulisi työkoirana olla rauhallinen yllättävissäkin tilanteissa ja suhtautua yllätyksiin tilanteen mukaan rauhallisesti. Uteliaisuus on myös yksi avainsana sileäkarvaisen collien luonteesta puhuttaessa: koiran tulisi itse lähestyä vieraitakin kohteita ja pelottomasti edetä kohti kohteita erilaisissa tilanteissa, etenkin paimentaessa.

Harrastusmahdollisuudet pitkäkarvaisille collieille

Sileäkarvaisen collien kanssa voi harrastaa monia eri lajeja, aktiivisista lajeista älykkyyttä vaativiin. Varmasti suosituin laji collie-rotuisille koirille on agility ja ralli-tottelevaisuuskoulutus. Agility on Suomessa yleisesti suosittu koiraharrastus, ja siinä pärjäävät sileäkarvaisen collien kaltaiset älykkäät ja rauhalliset, mutta palvelemisesta ja tehtävien suorittamisesta nauttivat koirat. Tottelevaisuuskoulutus eli lyhyemmin toko on myös oiva harrastus tälle rodulle, sillä koira pääsee käyttämään älykkyyttään ja harjoittelemaan kärsivällisyyttä. Kilpailutoiminta sopii myös hyvin sileäkarvaisille collieille, ja kilpailuja järjestetäänkin ympäri Suomea paljon.

Alunperin colliet jalostettiin ja otettiin käyttöön paimenkoiriksi paimentamaan erilaista karjaa Englannissa. Tämän vuoksi colliet sopivat luonnollisesti myös paimenkoirakilpailuihin, ja lajin säilymisen kannalta on tärkeää, että kilpailutoiminta jatkuu ja koiria koulutetaan paimentamaan. Sileäkarvaisen collien luonteesta löytyy työhalukkuutta, sitkeyttä ja sopivaa välinpitämättömyyttä, joten sen ydinominaisuuksia olisi hyvä päästä hyödyntämään esimerkiksi paimenkoirakilpailuissa. Kokeile eri lajeja colliesi kanssa!