Border collie juoksee

Jos bordercollieta pitäisi kuvata muutamalla lauseella, sanottaisiin sitä varmasti äärimmäisen monikäyttöiseksi työ- ja harrastuskoiraksi, jolta ei puutu luonnetta tai aktiivisuutta. Tämä alkuperäisrotu on ollut Suomessa jo 1960-luvun puolesta välistä saakka ja nykyään niitä käytetään sekä rodun alkuperäisessä tarkoituksessa, eli lammas- ja työkoirina, että myös show-linjan koirina, joiden kanssa voi harrastaa erilaisia lajeja ja käydä myös näyttelyissä. Tämä koirarotu on myös erittäin älykäs ja bordercollien sanotaankin olevan epävirallisesti maailman älykkäin koirarotu. Jos haluat tietää lisää tästä upeasta koirarodusta, jatka lukemista ja tutustu bordercollien historiaan ja alkuperään, sen ominaisuuksiin ja ota selvää voisiko juuri bordercollie olla se koira, joka sopisi parhaiten sinulle tai perheeseesi.

Bordercollien alkuperä ja historia

Bordercollien historia ulottuu pitkälle ja niitä on esiintynyt Englannin ja Skotlannin rajamailla jo vuosisatoja. Alun perin bordercollieita käytettiin paimenkoirina ja nykyäänkin ne ovat edelleen erinomaisia paimentamaan. Kyseessä on yksi maailman vanhimmista alkuperäisistä koiraroduista, josta myöhemmin on tullut myös muut collie-sukuiset koirat. Ennen rodun virallistamista tällä rodulla oli monenlaisia nimityksiä ja niiden ulkonäkö oli myöskin hyvin kirjava ja värikäs. Paimenkoiran kehittyminen on vaatinut vuosisatoja: nykyinen lammaskoira, joka käyttää työskennellessään vahvaa ”eye”:ta on kehittynyt Pohjois-Englannin ja Etelä-Skotlannin rajoilta ja saa tästä myös nimensä (border tarkoittaa rajaa). Koska Englannin ja Skotlannin raja-alueet ovat hyvin mäkisiä ja kivikkoisia, tarvittiin lampaiden paimentamiseen mahdollisimman kestäviä ja taidokkaita paimenkoiria, jotka auttoivat ihmisiä pitämään lammaslaumoja koossa.

Yleisön huomioon lammaskoirat pääsivät 1873, kun järjestettiin ensimmäiset paimenkoirakilpailut. Ensimmäinen collie-yhdistys taas perustettiin vuonna 1881. Collie-yhdistys laati lyhyen kuvauksen collien anatomiasta sekä niistä asioista, mitä tulee ottaa huomioon koiranäyttelyissä. Tämä oli sitä aikaa kun colliet alettiin jakaa kahteen eri ryhmään: niin sanottuihin maatalo-collieihin tai työskenteleviin lammaspaimeniin sekä show-linjaisiin collieihin. Viimeisimpänä mainittuja alettiin jalostaa ulkoisten seikkojen mukaan, ei käyttöominaisuuksien mukaan ja näistä collieista ovat lähtöisin muut collie-rodut, kuten partacollie, lyhytkarvainen collie ja pitkäkarvainen collie.

Show-linjan koirat ja lammaspaimenkoirat

Bordercolliet ovat siis peräisin Englannista ja Skotlannista, mutta ne ovat levinneet ympäri maailman erinomaisten lammaspaimenominaisuuksien ansiosta. Yksi ensimmäisistä maista, joihin tätä koirarotua vietiin, oli Uusi-Seelanti. Uudessa-Seelannissa kirjoitettiin ensimmäinen rotumääritelmä bordercolliesta vuonna 1926, jolloin bordercollie sai virallisesti oman rotunsa, eikä sitä pidetty enää pelkästään lammaspaimenkoirana. Uuden-Seelannin naapurimaa Australia on myös ollut tärkeässä osassa show-linjan bordercollien kehityksessä. Myös Australia teki rotumääritelmän bordercollielle vuonna 1963 ja väitti tuolloin rodun olevan alun perin Australiasta. Tämä rotumääritelmä oli yksi ensimmäisistä asioista, joka erotti varsinaiset lammaspaimenkoirat ja show-linjan bordercolliet toisistaan.

Show-linjan koirista puhuttaessa tarkoitetaan niitä bordercollieita, joita ei käytetä perinteiseen tapaan lampaiden paimentamiseen, vaan niiden kanssa harrastetaan näyttelyitä, tottelevaisuuskokeita, agilitya, palveluskoirakokeita, pelastuskoirakokeita, flyballia ja niin edelleen.

Tänä päivänä bordercollieita löytyy kaikista eniten maailmassa Englannista, Australiasta sekä Uudesta-Seelannista. Myös Suomesta bordercollieita löytyy paljon.

Tiivistelmä bordercolliesta

Bordercollieta pidetään yhtenä maailman vanhimmista koiraroduista, ja monet modernit koirarodut pohjautuvat nimenomaan bordercollieen. Muut collie-rotuperheen rodut, kuten sileäkarvainen skotlanninpaimenkoira ja pitkäkarvainen skotlanninpaimenkoira pohjautuvat jalostushistoriassaan nimenomaan bordercolliesta.

Bordercollien alkuperäinen käyttötarkoitus on ollut paimenkoira, eli sen tehtävänä on ollut paimentaa erilaista karjaa, erityisesti lampaita. Sen takia sille on kehittynyt erityisen hyvä paimenvietti, ja sen erityistaitona on paimentaa katseellaan.

Miten bordercollie eroaa muista collie-roduista?

Bordercollie eroaa ulkonäöllisesti aiemmin mainituista sileäkarvaisesta colliesta ja pitkäkarvaisesta colliesta merkittävästi. Bordercollie eroaa esimerkiksi värimaailmaltaan muista collieista: siinä missä muilla collieroduilla on sallittu vain kolme eri turkin värimuunnosta, bordercolliella niitä on uskomattoman paljon eri tyyppisiä. Ainoastaan täysin valkoinen turkki tai valkoinen liian dominoivana värinä on hylkäyksen syy näyttelyissä, kun puhutaan bordercollieista.

Toinen asia, joka nostaa tämän collie-rodun esiin muista saman rotuperheen koiraroduista, on sen älykkyys. Jotkut jopa väittävät, että bordercollie on yksi maailman älykkäimmistä roduista, ja ne ovat sen takia helposti koulutettavia. Älykkyys voi kuitenkin kääntyä myös omistajaa vastaan, jos koulutuksen jatkuvuudesta ei pidetä tarpeeksi huolta. Tämä kannattaa muistaa, kun aloitat bordercollien kouluttamisen.

Bordercollie paimentamassa lampaita

Mitä bordercollien kanssa voi harrastaa?

Bordercollien kanssa harrastaessa vaihtoehtoja lajin valintaan ei puutu. Koska rotu on solakka ja aktiivinen sekä palveluhaluinen luonnostaan, sopii sen kanssa harrastettavaksi esimerkiksi Suomessa suosittu koira-agility tai tottelevaisuuskoulutus. Tämän koirarodun kanssa harrastaessa tulee kuitenkin pitää mielessä se, että koira rakastaa älyllisiä haasteita. Tarjoa siis tarpeeksi virikkeitä koirallesi, jotta se ei tylsisty.

Bordercollien “Eye”

Bordercollieta ei sanota ihan turhaan maailman parhaaksi paimenkoiraksi: bordercolliet voittavat maailmanlaajuisesti eniten paimennuskisoja ja ovat alansa ykkösiä. Erityisen hyviä paimenkoiria niistä tekee rodun erityispiirre, jota kutsutaan “Eyeksi” eli suomeksi “Silmäksi”. Tällä tarkoitetaan bordercollien uskomatonta kykyä paimentaa isojakin lammas- tai karjajoukkoja pelkällä katseellaan. Internetistä löytyy monia videoita, joissa demonstroidaan tätä bordercollieille ominaista paimennustapaa.

Bordercolliesta saat valloittavan kumppanin itsellesi tai perheellesi, kunhan muistat antaa sille tarpeeksi aktiivisuutta ja älyllisiä haasteita!

Bordercolliet Suomessa

Ensimmäiset bordercolliet saapuivat Suomeen 1960-luvun puolessa välissä ja niitä käytettiin tuolloin nimenomaan työkoirina, eli lampaiden paimentamisessa. 1986 Suomeen tuotiin myös näyttelylinjaisia koiria Uudesta-Seelannista ja hieman myöhemmin myös Australiasta. Kuten ympäri maailmaa, myös Suomessa bordercolliet on selvästi jaettu kahteen eri ryhmään: show-linjaisiin koiriin ja alkuperäisiin paimenkoiriin. Alkuperäiset, ”puhtaat” bordercolliet pidetään erillisessä rekisterissä ja niitä jalostetaan nimenomaan paimennusominaisuuksia korostaen. Show-linjan bordercolliet kuuluvat Suomen Kennelliittoon ja niitä jalostetaan samalla tavalla kuin muitakin Suomen Kennelliiton tunnustamia rotukoiria. Nämä koirat jaetaan vielä kolmeen eri ryhmään sen perusteella, mistä ne ovat peräisin: englantilaisiin, uusiseelantilaisiin sekä australialaisiin.