Oletko harkinnut koirarotua, jonka kanssa viihtyy niin kotona, harrastuksissa kuin kenttätyössä? Tämä artikkeli antaa lisätietoa valloittavasta koirarodusta nimeltä bordercollie. Lue lisää rodusta tästä artikkelista!

Bordercollie

Bordercollien historia

Bordercollie on alkuperäisrotu, mikä tarkoittaa sitä, että tämä koira on yksi maailman vanhimmista roduista ja muut muunnokset collie-rotuisista koirista on peräisin tästä kyseisestä rodusta. Kuten useimmat collie-koirat, tämäkin rotu on peräisin Skotlannista ja Englannista, missä niitä käytettiin lampaiden paimentamiseen. Nykyäänkin bordercollieita käytetään paimenkoirina, tosin huomattavasti vähemmän kuin alun perin. Rodun varsinainen kehitys alkoi 1800-luvulla ja vuonna 1915 tämä rotu sai virallisesti nimekseen bordercollie. Bordercollie on saanut nimensä siitä, että rotu on lähtöisin Pohjois-Englannin ja Etelä-Skotlannin rajalta. Rodun virallistaminen on siis tapahtunut 1900-luvun alussa. Bordercollien historiassa se on ollut suosituin paimenkoirarotu ja tällä rodulla onkin paljon historiaa paimenkoirien jalostuksessa. Bordercollie on erinomainen paimenkoira, jonka erityispiirteisiin kuuluu paimennus tuijottamalla. Bordercollie pystyy siis paimentamaan jo pelkällä katsellaan ja tätä tapaa kutsutaan eyeksi.

Kennelliitto: millainen koira on bordercollie?

Bordercollien käyttötarkoitus on Suomen Kennelliiton mukaan paimenkoira, ja se kuuluu FCI:n luokitukseen ryhmä 1. Tällä rodulla on hyvin selkeä jako ulkonäön suhteen: näyttelykoirat ovat usein tuuheampi ja pidempi karvaisia kuin käyttölinjaiset koirat, joiden turkki on usein lyhyt ja ulkomuoto solakampi. Turkin värin suhteen näyttelyissä on valinnanvaraa: kaikki värit hyväksytään, kunhan valkoinen väri ei dominoi koiran turkin väriä.

Kooltaan koirat ovat melko samankokoisia kuin muutkin colliet: niiden säkäkorkeus on ihanteellisesti reilu 50 senttiä. Urokset ovat selkeästi kookkaampia kuin nartut. Bordercolliella korvat ovat joko kokonaan pystyssä tai sitten pystyssä puoliksi.

Luonteeltaan bordercolliet ovat valppaita, innokaita, älykkäitä ja aina valmiina työntekoon. Ne ovat omistajalleen lojaaleja ja eivät millään tavalla arkoja tai aggressiivisia. Vihaisuus tai arkuus onkin selkeästi näyttelyissä virhe eli syy suoraan hylkäämiseen. Bordercolliella on huomattavan nopea oppimis- ja reaktiokyky, se on väsymätön ja sopeutuvainen sekä energinen ja palvelualtis. Energisyytensä vuoksi se tarvitsee päittäin sekä paljon liikuntaa että myös aivotoimintaa.

Yleisimmät luonteenpiirteet

Jokainen koira on yksilö, joka omaa oman persoonansa siinä missä ihmisetkin. Rodun perusteella voidaan kuitenkin sanoa mitkä luoneenpiirteet ja käytöstavat ovat millekin rodulle tyypillisesti ominaisia. Bordercollie on Suomessa hyvin yleinen rotu, ja monet suosivat näitä hurmaavia koiria nimenomaan palvelusalttiin ja älykkään luonteen vuoksi. Vaikka bordercolliet on alun perin tarkoitettu ja kasvatettu erilaisen karjan paimentamiseen, voi niiden kanssa harrastaa laajasti muutakin: esimerkiksi agilityn harrastaminen näiden koirien kanssa on yleistä. Bordercolliet pitävät älykkyytensä vuoksi myös temppujen opettelusta, ja ne pärjäävät pienen opettelun kautta haastavimmissakin tehtävissä.

Bordercolliet eivät yleensä hauku turhaan, mutta saattaa innostuessaan haukkua riemukkaasti. Kouluttaessa ei tarvitse käyttää kovia otteita, sillä näiden koirien luonteeseen kuuluu tietynlainen herkkyys ja pehmeys, joka on ominaista paimenkoiralle.

Bordercollie on maailman älykkäin koirarotu

Bordercollie on epävirallisesti maailman älykkäin koirarotu. Koirilta ja muiltakin lemmikkieläimiltä löytyy toki monenlaista älykkyyttä – ne voivat olla muun muassa hyviä ratkomaan pulmia, toimimaan sosiaalisesti tai tottelemaan komentoja. Useiden tutkimusten mukaan bordercollie on kuitenkin kaikista älykkäin koirarotu. Yhdessä tutkimuksessa koirien älykkyyttä mitattiin sen perusteella, kuinka monen toiston jälkeen koira oppi uuden komennon ja kuinka hyvin se sitä totteli. Tässäkin tutkimuksessa ensimmäiselle sijalle pääsi bordercollie, joka oppi uuden komennon viimeistään viidennellä kerralla ja tämän jälkeen totteli komentoa vähintään 95-prosenttisesti. Voidaan siis ainakin sanoa, että kyseessä on hyvin tottelevainen koira.

Maailman älykkäimpänä yksittäisenä koirana pidetään myöskin bordercollieta nimeltä Chester, joka osaa uskomattomat 1022 substantiivia. Keskimäärin koira on älyllisesti noin 2-vuotiaan lapsen tasolla ja pystyy oppimaan keksimäärin noin 165 sanaa. Chester on siis kieltämättä ehkä maailman kirjaviisain koira, joka oppi ymmärtämään yli 1000 sanaa ensimmäisen kolmen vuoden aikana. Chesterille on opetettu myös sanajärjestystä ja se osaa erotella lauseita.

Terveys

Yleisesti ottaen nämä koirat ovat hyvin terveitä, mikä voi osittain johtua siitä, että tämä koirarotu on yksi alkuperäisroduista ja ulkonäkövariaatioita on paljon (eli rotua ei ole muokattu kasvatuksella liikaa). Joillain koirilla on kuitenkin ilmennyt lonkkasairauksia, joten koiraa valitessa kannattaa ottaa vanhempien sairaushistoria huomioon. Vakavia lonkka-, kyynär- ja silmäsairastapauksia tällä rodulla ilmenee kuitenkin harvoin. Merkittävimpinä sairausuhkina pidetään osteokondroosia eli OCD:tä, epilepsiaa sekä silmäsairauksia.

Bordercolliet elävät keskimäärin 12-14 vuotiaiksi, joten kyseessä on suhteellisen pitkäikäinen koirarotu.

Millaiselle ihmiselle bordercollie sopii?

Mikäli harkitset bordercollien, tai minkä tahansa muun collien hankkimista, täytyy sinun varautua siihen, että ne tarvitsevat runsaasti virikkeitä, liikuntaa ja töitä. Bordercollie sopii siis hyvin sellaiselle ihmiselle, joka on ennen kaikkea aktiivinen, ulkoilusta pitävä ja pystyy tarjoamaan koiralle tarpeeksi virikkeitä päivittäin. Jos olet innokas lenkkeilijä ja pidät paljon ulkoilusta, saat bordercolliesta mahtavan lenkki- ja harrastuskaverin. Sopivia harrastuksia ovat muun muassa toko, agility, pk-lajit sekä tietenkin myös paimennus. Paimennus historiansa ansiosta bordercolliet sopivatkin erinomaisesti sekä harrastus- että työkoiriksi, mutta vahtikoiraksi niistä ei ole. Näitä koiria ei voi myöskään pitää jatkuvasti tarhassa yksin tai edes muiden koirien kanssa, eikä sitä pidä eristää perheestä. Bordercollie ei viihdy yksin naurun päähän sidottuna, vaan se vaatii virikkeitä, aktiivisuutta ja töitä.

Koska bordercollie on hyvin älykäs, se vaatii myös älyllisiä tehtäviä säännöllisesti. Turkin hoito on helppoa, joten olet laiska trimmaamaan ja huoltamaan koiran turkkia säännöllisesti, ei sinun tarvitse huolehtia siitä asiasta bordercollien kohdalla. Lyhyesti sanottuna saat bordercolliesta mahtavan lenkki- ja harrastuskaverin, älykkään seuralaisen sekä tietysti myös lojaalin ystävän.